Türkiye, Ukrayna ile ortak korvet üretimi için Okean Tersanesi’ni seçti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türk Savunma Sanayii Başkanlığı, Ukrayna deniz kuvvetleri için bir dizi korvet sınıfı gemi inşa etme projesini hayata geçirmek için Okean Tersanesi ile bir mutabakat imzaladı.

Okean Tersanesi tarafından yapılan açıklamada, “Korvet programının yerelleştirilmesi için, Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı Ukrayna tersanelerinin teknik kapasitesinin bir denetimini gerçekleştirdi. Okean tesisi, işletmenin teknik yetenekleri, profesyonel personel mevcudiyeti ve üretim varlıklarının modernizasyonu için mevcut program dikkate alınarak seçildi ve korvet programına dahil edildi.” denildi.

Taraflar, Ekim 2020’de Ankara’da Ukrayna ve Türkiye cumhurbaşkanları arasında yapılan bir toplantı sırasında imzalanan bir çerçeve askeri anlaşmanın ve bu yıl 14 Aralık’ta Kiev’de imzalanan korvet inşası için bir sözleşmenin uygulanması kapsamında mutabakatı imzaladı.

Okean fabrikası, mutabakatın taraflar arasında sözleşmelerin açıkça belirlenmiş bir zaman çerçevesinde imzalanmasını sağladığını söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı basın servisi de bir açıklama yaparak, ADA tipi korvetler hakkında imzaların atıldığını belirtti. Ancak anlaşmanın miktarı ve korvet sayısı açıklanmadı. Bunun Ukrayna tarafından ilk yabancı savaş gemisi satın alınması olduğu belirtilmektedir.

ADA korvetlerinin toplam ağırlığı 2,400 tonun üzerindedir. Maksimum hız 29 knot olup seyir menzili 3,500 mil. 106 mürettebat taşımaktadır.

ADA korvetleri, modern bir savaş kontrol sistemi, navigasyon, sonar ve elektronik harp sistemi ile donatılmıştır. Bu korvetlerin ayrıca bir helikopter veya insansız hava araçları için bir hangarı ile kalkış ve iniş için güverte alanı da bulunmaktadır.

Korvetlerin her birinin yapım süresi dört yıldır.

Ukrayna Savunma Bakanlığı açıklamasında, “2021 yılında bu sınıftaki ilk korvet gövdesinin tamamlanırsa, 2024 sonunda filomuz ilk ADA tipi gemiyi alabilir.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com