Türkiye, Ukrayna ile ekonomik işbirliği konulu istişarelere ev sahipliği yaptı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dünyadaki tüm ülkelerin ekonomilerinin yanı sıra ekonomik ve ticari ikili ilişkiler üzerinde büyük ölçekli bir etkiye sahip olan küresel COVID-19 salgını bağlamında, Türk ve Ukraynalı işadamları aktif olarak temasları geri getirmenin yollarını ve algoritmalarını arıyorlar.

Andriy-Sibiga-TÜRKSİD-online-toplantı

Ukrinform ajansının haberine göre, konu Ukrayna Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Andriy Sibiga‘nın Türkiye Ukrayna, Romanya, Kırım Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜRKSİD) üyeleri ile düzenlenen online bir toplantısında tartışıldı.

Büyükelçi Sibiga “Günümüzde, özellikle iş ve karşılıklı ticarette, koronavirüs tarafından yaratılan yeni durum ve gerçeklik üzerindeki durumu karşılaştırmak; pandeminin ikili ekonomik ve ticari ilişkilerimiz üzerindeki etkilerini en aza indirgemek için olası iş eylem algoritmalarını özetlemek; hem Ukrayna’da hem de Türkiye’de iş yaptıklarının farkında olan işadamlarının görüşlerini, önerilerini, belki de uyarılarını duymak bizim için önemlidir.” diye hitap etti.

Türk işadamları ve iş çevrelerinin temsilcileri, COVID-19 bağlamında küresel ekonominin durumu ve özellikle ikili ticaret ve ortak iş projelerinde Ukrayna-Türkiye ilişkilerinin durumu ve beklentileri bağlamında diyalogun tartışılması ve sürdürülmesi kousunda ilgilerini dile getirdiler.

TÜRKSİD başkanı Ertan Baştuhan “Dünyadaki ekonomik krizin ölçeği tüm ülkelere yayıldı. Gelecekte, özellikle de AB ve dünya bağlamında bizi bekleyenleri tartışmak istiyoruz, çünkü biz, Türkiye ve Ukrayna iş bağlamında bu durumdan yararlanabiliyoruz. Özel dikkatimiz şu anda COVID-19 koşullarında Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerine ve STA anlaşmasını imzalama sürecine odaklanıyor.” dedi.

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi, bölgelerin potansiyelinden daha fazla yararlanma arzusuna dikkat çekti ve Türk işadamlarını Ankara Büyükelçiliği tarafından kurulan Ukraynalı iş teklif bankasını kullanmaya davet etti ve “Ukrayna’nın özellikle tarım ekipmanları, değirmenler, asansörler, biçerdöverler ve diğer tarım makineleri ile ilgilenen sektörleri açıkça görüyoruz. Türkiye’den yapılan bu ithalat maddesinin de büyüdüğünü görüyoruz.” şeklinde sektörlerden bahsetti.

Kamu-özel sektör ortaklıklarının etkinliğini ve bu tür etkileşim olasılıklarını vurgulayan Büyükelçi “Hepimiz, kamu-özel sektör ortaklığının Türkiye’de tıp ve altyapı alanlarında ne kadar etkili olduğunu görüyoruz. Karantina sonrası dönemde de belirli projelerde bu yönde ilerleyeceğiz.” dedi.

Büyükelçi, bu yıl Ukrayna’da limanların, havaalanlarının ve yolların inşası ve rehabilitasyonu da dahil olmak üzere büyük altyapı projelerinin uygulandığı yıl olduğunu hatırlatarak “Türk iş dünyası bu projelere katılırsa çok mutlu oluruz. Kamu-özel sektör ortaklığı formülüne göre. Ve şimdi bile, karantina altında, bu projelerin uygulanması devam ediyor. Özellikle Onur İnşaat, tüm güvenlik gerekliliklerine uygun olarak 120 çalışanı daha Ukrayna’ya gönderdi.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com