Türkiye ile serbest ticaret anlaşması; Ukrayna’nın kazancı, kaybının 117 katı (Araştırma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna ile Türkiye arasında yapılacak bir serbest ticaret anlaşması, Ukrayna halkının refahını % 2.72 oranında artırabilir. Bu ticaret anlaşmasından en çok Ukraynalı et ve süt üreticileri yararlanacak.

bayrak türkiye ukrayna

Delo’nun haberine göre, bu ifade Ekonomik Araştırmalar ve Politika Danışmanlığı Enstitüsü’nün USAID Ukrayna Rekabetçi Ekonomisi Programı’nın desteğiyle hazırlanan bir çalışmada belirtilmiştir.

STA’nın “derin entegrasyon” (karşılıklı ithalat vergilerinin tamamen kaldırılması ve hizmet ve yatırım ticaretinin önündeki tarife dışı engellerde önemli bir azalma) içermesi halinde, bunun Ukraynalı hanelerin gelirinde % 2.72 ek bir kazanç getireceği belirtilmektedir. Türk ithalatı vergilerinin kaldırılması % 1’den, Ukrayna malları üzerindeki gümrük vergileri ve hatta ithalat ve ihracat için harcanan sürenin azalması nedeniyle % 1.2’den fazla etkileyecektir.

Çalışmanın lideri David J. Tarr “Türkiye, Ukrayna malları için, özellikle süt ürünleri için % 177 ve et ürünleri için son derece yüksek bir şekilde % 198 ithalat vergileri uyguluyor. Anlaşma bu engelleri kaldırırsa, Ukraynalı süt ürünleri, et ürünleri, meyve ve sebze, katı ve sıvı yağ üreticileri kazanacak.” dedi.

Belirtildiği gibi, Türkiye ile ticari hizmetler sektöründe ticaretin serbestleştirilmesi daha az etkiye sahip olacaktır, çünkü Ukrayna pazarlarında, hava taşımacılığı ve telekomünikasyon haricinde, Türk yatırımlarının payı önemsiz düzeydedir.

Aynı zamanda, Türkiye ile bir STA’nın kurulması, ayarlama maliyetlerini de beraberinde gerektirecektir. Uygulamanın bir sonucu olarak işçilerin % 1.2’sinin iş değiştirmek zorunda kalacağı tahmin edilmektedir.

Bununla birlikte, Ukrayna’nın elde edeceği kazancın sözleşmeden kaynaklanan zararlardan önemli ölçüde daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir ve kazancın zararlara bölünmesi durumunda bu oran 117’dir, yani uzun vadeli kazanç kayıplardan 117 kat fazla olacaktır. Bunun nedeni, STA’dan elde edilen kazanımlar yıllarca sürerken, insanlar yeni işler bulduğunda yerleşme maliyetinin etkin bir şekilde sona ermesidir.

Ukrayna Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IEI) Araştırma Direktörü Veronika Movçan, “Aynı zamanda, menşe kurallarına ve Avrupa ortak transit sistemine katılım kurallarına ilişkin Pan-Euro-Med sözleşmelerinin etkili bir şekilde kullanılması, Türkiye ile ticarette ek kazançlara yol açabilir ve STA’nın genel olumlu etkisini artırabilir.” dedi.

Uzmanların, Türkiye ile gelecekteki olası bir serbest ticaret anlaşmasının (STA) ekonomik sonuçlarını, uygulamalı bir genel denge modeli kullanarak değerlendirdiklerini açıklığa kavuşturuyor.

Geçen ay Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy , Türkiye ile bir an önce bir serbest ticaret anlaşması imzalamayı beklediğini söyledi .

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com