Türkiye büyükelçisi Bodnar: Erdoğan’ın Putin üzerinde belirli bir etkisi var

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasil Bodnar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “belirli bir şekilde” Rus diktatör Vladimir Putin’i etkilediğini ve Türkiye’nin Ukrayna’nın stratejik ortağı olmaya devam ettiğini söyledi.

RBK-Ukrayna ile bir röportajında Bodnar Türkiye’nin Ukrayna’nın stratejik bir ortağı olmaya devam ettiğini belirterek “Elbette arabuluculuk hizmetleri, Boğazların Rus savaş gemilerine kapatılması, insancıllık, siyasi destek olumlu şeyler. Ama sevmediğimiz ve hoşlanmadığımız şeyler de var, daha önce bahsetmiştik. Şimdi bu paralel Rus-Türk rotası daha hassas hale geldi, buna karşı hassas davranıyoruz ve daha sert tepki veriyoruz ama bu onlarla ilişkilerimizi bozacağımız anlamına gelmiyor.” dedi.

İçişleri Bakanlığı 1600’den fazla hainin Ukrayna’yı 5-10 bin UAH için sattığını açıkladı

Bodnar, başta Türkiye’nin Rusya ile etkileşimi olmak üzere bazı konularda “zor bir diyalog var” diyerek “Bu ülkenin öncelikle çıkarlarını savunan ve elinden geldiğince gerçekleştiren ülke olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Bodnar, Türkler ve Ruslar arasındaki diyalogun “bazı sorunların çözümüne katkı sağladığını” vurgulayarak, “tahıl anlaşmasını” örnek olarak gösterdi. Erdoğan’ın Putin’i “belirli bir şekilde” etkilediğini ve belirli anlaşmaları yerine getirmesi için onu “teşvik edecek” uygun güce sahip olduğunu söyledi.

Röportajda kendisine sorulan ‘Rus ve Türk liderlerin yakın temasları göz önüne alındığında Türkiye’ye gerçekten “Ukrayna’nın müttefiki” diyebilir miyiz?’ sorusuna cevap veren Bodnar şöyle dedi:

Türkiye bizim için stratejik bir ortaktı ve öyle olmaya devam ediyor. Ancak savaş başlamadan önce bile, Türkiye’nin kendi çıkarları olduğunu çok iyi anladık ve bu çıkarlar Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla bağlantılı olarak hiçbir yere gitmedi. Elbette arabuluculuk hizmetleri, Boğazlar ve Çanakkale boğazlarının Rus savaş gemilerine kapatılması, insancıllık, siyasi destek olumlu şeyler.

Ama sevmediğimiz ve rahatsız olduğumuz şeyler de var, savaştan önce daha açık bir formatta konuştuk. Şimdi bu paralel Rus-Türk rotası daha hassas hale geldi, buna daha sert tepki veriyoruz, ancak bu, bir şeye kırıldık diye, onlarla olan ilişkilerimizi bu kadar bozmamız gerektiği anlamına gelmiyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Evet, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkiler de dahil olmak üzere bazı konularda gerçekten karmaşık bir diyalog var ama ihmal edemeyeceğimiz büyük bir etkileşim kompleksimiz var ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Yani çıkarlarını öncelikle savunan ve elinden geldiğince gerçekleştiren ülke burası diyebiliriz.

Öte yandan, Türkiye-Rusya diyaloğu, tahıl sorunu, aracılık hizmetleri vb. gibi belirli sorunların çözümüne katkıda bulunuyor. Erdoğan’ın Putin’i belirli bir şekilde etkilediği, zorlamak değil, onu belirli anlaşmaları yerine getirmesi için teşvik etme gücüne sahip olduğu söylenebilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com