Türk ve Ukraynalı Komutanlar Deniz Alanında İşbirliğini Görüştüler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Donanması Komutanı Ihor Voronchenko ve Türk Donanması Komutanı Adnan Özbal, İstanbul’da devam eden Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2019’un bir parçası olan ikili askeri işbirliğini görüştüler.

Filo yöneticileri, denizcilik alanındaki askeri işbirliğinin öncelikli alanlarını tartıştılar. Özellikle Ukrayna Eğitim Gemileri tarafından Tuzla limanına (Gölcük) yapılan ziyaretler de dahil olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti Donanması ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Donanması’nın limanlarına karşılıklı ziyaretler hakkında konuştular.

Elde edinilen bilgilere göre, toplantıda taraflar, bölgesel güvenlik ve Karadeniz bölgesinde işbirliğinin geliştirilmesi ile ilgili öncelikli konuların da altını çizdi. Taraflar, özellikle ortak geçiş tatbikatlarının (PASSEX) yapılması ve ‘Deniz Esintisi’ tatbikatlarına katılımının askeri diyalogu desteklemesinin önemini vurguladı.

Görüşmede, Ukrayna Donanması’nın Türkiye ile pratik işbirliğinin 1995 yılında başlatıldığı da hatırlatıldı.

NATO donanma gruplarının bir parçası olarak, ‘Ukrayna-Amerikan Deniz Esintisi’ tatbikatları sırasında da dahil olmak üzere geçtiğimiz yıl Odesa’yı beş gemi ve bir Türk Donanması ziyaret etti.

Kaynak: Ukrinform

Gökberk Kuzgunkaya

Gökberk Kuzgunkaya, 2018 yılında Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olmuştur. Ardından Ukrayna'da Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Türkiye-Ukrayna ilişkileri üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. UkrHaber sitesinde haber koordinatörlüğü görevinde bulunmaktadır. İletişim: gokberkkuzgunkaya@gmail.com