Türk şirketi Eksim, Ukrayna’da yeni bir rüzgar çiftliği inşa edecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türk şirketi Eksim Enerji, Alman rüzgar türbini tedarikçisi Nordex ile Ukrayna’nın Skole kentinde 67.2 megavatlık yeni bir rüzgar santrali projesi uygulamak için anlaşmaya vardı.

Nordex tarafından yapılan açıklamaya göre, proje için gerekli 14 rüzgar türbini, Alman şirketi tarafından “premium hizmeti” de içeren 15 yıllık bir anlaşma kapsamında tedarik edilecek.

Yapılan açıklamada “Türbinlerin kurulumunun Mart 2022’de başlaması planlanıyor. On dört türbin, 2022’nin üçüncü çeyreğinden itibaren tam kapasiteyle Ukrayna enerji sistemine temiz elektrik sağlayacak.” denildi.

Nordex Group, soğuk havalarda bile yüksek kullanılabilirlik sağlamak için türbinleri soğuk iklim versiyonlarında tedarik edecek.

Toplam 67.2 MW kapasiteli Skole rüzgar santrali, Batı Ukrayna’daki Skole kasabası yakınlarında inşa edilecek.

2011 yılından bu yana rüzgar enerjisi sektöründe faaliyet gösteren Eksim, şu anda Türkiye’de tamamı Nordex türbinleri kullanılarak inşa edilmiş toplam 451 MW kapasiteli sekiz rüzgar çiftliği işletmektedir.

Önümüzdeki günlerde Ukrayna’da yağış yok, geceleri don bekleniyor

Skole projesi ile Eksim ve Nordex, işbirliklerini Ukrayna’ya genişletti. Skole projesi, Eksim’in Türkiye dışındaki ilk rüzgar çiftliği yatırımı olacak.

Nordex Group Satış Direktörü Patksi LandaBaşka bir projeyi hayata geçirerek Ukrayna’da rüzgar enerjisinin gelişimine önemli bir katkıda bulunma fırsatına sahip olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün Ukrayna’da şebekeye bağlı 322 MW kapasiteye sahibiz” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com