Türk Geleneğinde “Ahilik” Konulu Panel Kiev’de Düzenlenecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev’de faaliyetlerde bulunan Yunus Emre Enstitüsü tarafından, Ahilik ve Türk kültüründeki yerini konu alan bir panel düzenlenecek.

27 Mart 2019 Çarşamba günü saat 14.00’da Kiev Yunus Emre Enstitüsü, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve EkoAvrasya Derneği Ukrayna Şubesi tarafından Ukrayna Ticaret Odasında düzenlenecek olan panel programında söz alacak olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve EkoAvrasya Derneği Başkanı Hikmet Eren tarafından Türk ticaret hayatının bu geleneksel kurumu ele alınacaktır.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Facebook üzerinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ahilik, Türk toplumunu oluşturan kültür kodlarının önemli bir ögesidir. Selçuklu ve Osmanlı döneminde Türk tüccarlarının kurmuş olduğu bu loncalar ait olduğu piyasayı düzenleyen, aynı zamanda mensuplarının ekonomik faydalarını maksimize ederken meslek etiğini de sıkı sıkıya takip eden kurumlardır. Ahi loncaları aynı zamanda piyasanın kalifiye eleman ihtiyacını karşılayan birer mesleki eğitim kurumudur. Usta-çırak ilişkisi ile yetişen yeni kalifiye elemanlar bu loncalarda hem mesleğin inceliklerini hem de meslek ahlakını öğrenmekteydiler.

Ahilik kelime anlamı olarak ‘kardeşlik’ demektir. Bir kardeş gibi birbirine sarılan meslektaşlar birbirlerinin mesleki gelişimi ve refahı için ortaklaşa çalışmaktadırlar. Yüzyılları aşıp gelen bu aile kültürünün kurucusu Ahi Evran, aynı zamanda bu aile kültürüne de nazireyle Ahi Baba olarak anılmaktadır…”

27 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek olan programın davetlileri arasında Ukrayna EkoAvrasya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Evren Damyan ve Yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra birçok akademisyen de bulunmaktadır.

Tarih: 27 Mart 2019

Saat: 14:00

Yer: Ukrayna Ticaret Odası

Kaynak: Ukr-ayna

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com