Türk Divan Şairi İmameddin Nesimi Anıtı Kiev’de Açıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Azerbaycan halkının sanatsal ve felsefi fikirlerini derinlemesine etkileyen büyük düşünür ve divan şairi İmameddin Nesimi anıtının resmi açılış töreni,  Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yapıldı.

Bakü Valisi Eldar Azizov, Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, diplomatik kolordu, yurttaşlar, şehir sakinleri ve yerel medya temsilcileri,  Azerbaycan’ın Kiev Büyükelçiliği davetiyle Kiev’de Drujbiv Narodiv Bulvarı üzerinde yer alan Ukrayna-Azerbaycan Dostluk Parkı içinde yeralan İmadeddin Nesimi anıtının açılış törenine katıldı.

Etkinlik, Azerbaycan ve Ukrayna milli marşlarının söylenmesi ile başladı. İlk olarak, Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko İmameddin Nesimi’den bir alıntı yaparak konuşma yaptı. Kiev’de Nesimi’nin bir anıtını görmekten memnuniyetini dile getirdi. “Azerbaycan halkının büyük bir evladının heykelinin Ukrayna başkentinde açılmasından çok mutluyum. Bu Ukrayna ve Azerbaycan halklarının birbirlerine verdiği değerin sonucudur. İki ülkenin milli marşları çalındığında, Ukraynalılar ve Azerbaycanlılar ellerini yüreklerine koydu. Her Azerbaycanlı için Ukrayna evi iken, aynı zamanda her bir Ukraynalı ise Azerbaycan’ı evi gibi görmektedir. ” dedi.

Bakü Valisi Eldar Azizov, Haydar Aliyev’in Azerbaycan ile Ukrayna arasındaki işbirliğinin gelişimine hala katkıda bulunduğunu ve bugün politikaya Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in başarılı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Azizov, “Bakü’deki Şevçenko heykelinin inşa edilmesi, Kiev’de ulusal liderimiz Haydar Aliyev, müslüman Magomayev ve şimdi Imadeddin Nesimi; iki ülke arasındaki dostane ve kardeşçe ilişkilerin açık bir örneğidir.” dedi. Azerbaycan ile Ukrayna arasındaki stratejik ilişkilerin devam edeceğini belirtti.

Heykeli yapan Ukraynalı Halk Sanatçısı, tanınmış heykeltraş Seyfeddin Gurbanov Büyükelçi Azer Kudiyev’e heykelin hazırlanmasındaki inisiyatifi ve yardımları için teşekkür etti. Imadeddin Nesimi gibi bir dahinin heykelinin yapmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Azerbaycan Kiev Büyükelçisi Azer Kudiyev, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in emriyle 2019’da Nesimi Yılı’nın ilanı kapsamında  Imadaddin Nesimi heykelinin Kiev’de de bulunması Azerbaycan’ı dünyaya daha da tanıtacak dedi.

Sonra, şair Şahriyar Der Gerani, Imadeddin Nesimi’nin gazellerini okudu. Sonrasında katılımcılar eşliğinde Nesimi anıtı açıldı.

İmameddin Nesimi 14. Yüzyılda yaşamış Azerbaycan doğumlu büyük bir Türk şairidir. Azerbaycan Türkçesi ile Türkçe divanı bulunmaktadır.  Nesimi hakkında daha fazla bilgiye İslam Ansiklopedisi‘nden ulaşabilirsiniz.

Açılış fotoğrafları albümü için tıklayınız.

 

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com