TUİD 11. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı düzenledi. Yeni yönetimde kimler var?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası Türkiye Ukrayna İş İnsanları Derneği’nin (TUİD) 11. Olağan Seçimli Genel Kurulu Kiev InterContinental Hotel’de düzenlendi. Seçime tek liste olarak giren mevcut yönetim kurulu başkanı Burak Pehlivan’ın listesi, genel kurula katılan üyelerinin tamamının oylarını alarak seçildi.

Türkiye ve Ukrayna milli marşlarının söylenmesiyle başlayan genel kurulda, geçen sene vefat eden TUİD Başkanvekili ve Herson Temsilcisi Ali Bulut anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Divan kurulu başkanlığına Onur Anlıatamer, Divan kurulu üyeliklerine ise Kenan Şahkulubey ve Doğuş Gülpınar seçildi.

Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan TUİD Yönetim Kurulu Başkanı Burak Pehlivan, “TUİD’in 10. dönemini 11. olağan genel kurulumuzla tamamlarken, bu yıl derneğimizin 17. kuruluş yıl dönümünü de kutluyoruz. Bu 17 yıl zarfında 11 genel kurul yapmamız, altı farklı başkanın görev alması dinamik, demokratik bir yapının dernekte var olduğunun önemli bir göstergesi. Katılımcı, paylaşımcı, eşitlikçi anlayışımız ise bizi, TUİD’i bugün olduğu noktaya taşıdı” dedi.

Kocaeli Güzel Sanatlar Öğrencilerinin Ukrayna başarısı

TUİD’in benimsediği üç temel ilkenin altını çizen Pehlivan, “Küçük, büyük firma ayrımı yapmamak, girişimci, profesyonel yönetici sinerjisi oluşturmak ve sektörel çeşitlilik adeta derneğimizin temellerine işlemiş durumda” diye konuştu.

Ukrayna’daki Türk sermayesinin bugün itibarıyla 4.1 milyar doları geçtiğini aktaran TUİD Başkanı, bu sermayenin yüzde 95’ten fazlasının TUİD üyeleri vasıtasıyla temsil edildiğini, dernek üyeleri arasında Türkiye’ye mal olmuş holdinglerin Ukrayna’daki iştirakleri olduğu gibi, Ukrayna’da kurulan ve büyüyen firmaların da yer aldığını kaydetti.

Pehlivan, Ukrayna’daki Türk şirketlerinin sadece gıda, inşaat, tekstil gibi klasik sektörlerde değil, ayakkabı boyasından, tıraş köpüğüne, kozmetikten, makineye kadar en az 10 sektörde ülkede pazar lideri olduğuna, bu çeşitliliğin de derneğin üye profiline ve ilgili yönetici kurullarına yansıdığına işaret etti.

“Türk profesyoneller derneğimize güç kattı”

Ukrayna’da önceki yıllarda Türk profesyonellerin ve girişimcilerin bir araya geldiği etkinliklerin sınırlı olduğunu ifade eden Burak Pehlivan, Türk profesyonellerin derneğe katılımının TUİD’e güç kattığını, bu isimlerin uluslararası iş dünyasında da TUİD’in ve Ukrayna Türk iş dünyasının saygınlığının daha da yukarılara taşınmasına vesile olduklarını kaydetti.

“En geniş temsilcilik ağına sahip iş derneğiyiz”

Pehlivan, TUİD’in Türkiye dışında kurulan tüm iş insanları dernekleri arasında aynı ülkede en çok şubeye sahip ve Ukrayna’daki tüm uluslararası iş dernekleri arasında en geniş şube ağı bulunan dernek olduğunu belirtti.

“Yurtdışındaki Türk iş derneklerimiz güçlerini birleştirdi”

Ukrayna’da farklı ülkelerden iş insanlarının ortak sorunları olduğuna işaret eden Pehlivan, TUİD’in bu çerçevede 2017 senesinde Ukrayna’daki uluslararası iş dernek ve odalarıyla, Uluslararası İş Dernekleri ve Odaları Üst Konseyinin (ICBAC) kuruluşunda yer aldığını hatırlattı.

Burak Pehlivan, TUİD’in 2012 yılında Varşova’da, Polonya Türkiye İş Adamları Derneği ile birlikte Doğu Avrupa Türk İş Adamları Dernekleri Birliği projesini başlattığını, bu yapının daha sonra, Türkiye’nin gönüllülük esasına dayanan en büyük iş insanları organizasyonu TURKONFED’in ilk uluslararası federasyonu olan TURKONFED Internetional’a dönüştüğünü de sözlerine ekledi.

Ukrayna’nın yeni Türkiye büyükelçisi ikili işbirliği perspektiflerini özetledi

TUİD’in başarılı bir dönemi geride bıraktığını belirten Pehlivan, bu dönemde 60’ın üzerinde firmanın derneğe üye olduğunu, pandemiye rağmen, Türkiye ve Ukrayna arasında derinleşen siyasi ve ekonomik ortamın oluşturduğu eksistemin de etkisiyle dernek tarafından 400’ün üzerinde etkinlik düzenlendiğini aktardı.

Yurtdışındaki en başarılı iş insanları derneği

Burak Pehlivan, 2018 yılında yurtdışındaki en başarılı Türk iş derneği ödülüne layık görülen TUİD’in, Ukrayna’da 50’den fazla ülkeden 500’den fazla üye şirketi temsil eden Amerikan Ticaret Odası’nın 2020 yılında, Ukrayna’ya en çok değer yaratan kişi/kurum ödülüne aday gösterildiğini de aktardı.

Sürdürülebilirlik ve bütçe

TUİD’in 10. döneminde de bütçe disiplinini sağladığını vurgulayan Pehlivan, derneğin, aidat, reklam ve sponsorluk gelirleriyle tarihinin en çok gelir elde ettiği dönemini yaşadığını kaydetti.

Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere’ye desteklerinden dolayı teşekkür eden TUİD Başkanı, “Gelinen bu noktaya şüphesiz, Büyükelçiliğimizin, Ticaret Müşavirliğimizin, Ukrayna Türk toplumunun, paydaş kuruluşlarımızın, dernek çalışanlarımızın ve elbette siz üyelerimizin desteği olmadan gelinemezdi. Sayın Büyükelçim, her zaman ulaşılabilir oldunuz, yalnız Kiev’de değil, Ukrayna’nın her bölgesinde iş dünyamızı, bizleri yalnız bırakmadınız” dedi.

Konuşmasında geçen yıl aramızdan ayrılan Ali Bulut’u da anan Pehlivan, Bulut’un TUİD’e, Ukrayna Türk iş dünyasına, yurtdışındaki Türk toplumuna ve faaliyet gösterdiği tarım sektörüne yaptığı büyük hizmetlerin her daim hatırlanacağını vurguladı.

Büyükelçi Güldere: “Ukrayna Türk iş dünyası dernekleşme anlamında başarılı”

Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yağmur Güldere ise konuşmasında Türkiye Ukrayna ilişkilerinin geldiği noktaya işaret etti. İki ülke arasındaki ticaretin ve karşılıklı yatırımların arttığını belirten Güldere, ortak projelerle üçüncü ülkelere ihracatın da iş birliğinin bir boyutu olduğuna dikkati çekti.

Türkiye ve Ukrayna arasında siyaset, ekonomi, turizm ve insani ilişkilerde çok poziif bir iklim olduğunu ifade eden Büyükelçi, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitriy Kuleba’nın “Türkiye Ukrayna ilişkileri tarihin en yüksek seviyesindedir” sözüne vurgu yaptı.

Güldere, Ukrayna’daki Türk iş dünyasının dernekleşme anlamında önemli başarısı olduğunu belirterek, “Ben bu seviyeyi başarılı ama gelişime açık olarak niteliyorum. Ukrayna’da 20 bine yakın vatandaşımız yaşıyor. Hala dernekleşme anlamında yapılabilecek şeyler var.” dedi.

Türk iş dünyasının sosyal sorumlululuk ve kültürel projeler anlamında çok güzel işlere imza attığının da altını çizen Büyükelçi Güldere, pandemi döneminde yapılan desteklerle gurur duyulması gerektiğini ifade etti.

TUİD’i çalışmalardan dolayı tebrik eden ve yeni dönemde başarılar dileyen Güldere, Büyükelçiliğin desteğinin süreceğini kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından TUİD Tüzüğü’ndeki değişiklikler oy birliği ile kabul edildi. Bu kapsamda derneğin adı Türkiye Ukrayna İş İnsanları Derneği olarak değiştirildi.

TUİD’in 10. Dönem faaliyetleriyle ilgili yönetim kurulu üyesi Yetkin Kocabaş bir sunum yaptı. İdari ve mali raporların okunması sonucunda, 10. Dönem Yönetim Kurulu idari ve mali açıdan oy birliğiyle ibra edildi.

Daha sonra yapılan oylama sonucunda tek liste olarak seçimlere giren mevcut başkan Burak Pehlivan’ın listesi kullanılan oyların tamamını alarak, 11. Dönem için görev yetkisini TUİD Genel Kurulundan aldı.

TUİD 11. Dönem Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

NoAdı-SoyadıTemsil Ettiği Firma
1BURAK PEHLİVANPOLİTEK IMPEKS
2ABDULLAH ALTINKUMHAREKET
3AYHAN AKBABAAGRODRIVE
4AZİ ASLANOVSOCAR
5EMRE KARAAHMETOĞLLUONUR TAAHHÜT
6MEHMET SAÇAKLIOĞLUBOSPHORUS
7ONUR YAZGANINVENTERRA ENERGY
8ORÇUN GÖMEÇEUROP BROKERS
9MURAT GÜRÜNLÜOTOKOÇ
10SÜHA CANATANDOĞUŞ İNŞAAT
11UFUK BAŞARANLİMAK
12YETKİN KOCABAŞSOLGAR

Kaynak: tuid.org.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com