“Tarihi an”: Ukrayna ve İngiltere stratejik işbirliği anlaşması imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından Ukrayna ve İngiltere arasında, Brexit sonrasında İngiltere ile ticarette Ortaklık Anlaşmasının yerini alacak bir Siyasi İşbirliği, Serbest Ticaret ve Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandı.

Tarihi an Ukrayna ve İngiltere stratejik işbirliği anlaşması imzaladı

Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin Londra ziyareti sırasında gerçekleşen imza Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba tarafından açıklandı.

Kulebe, imzayı duyurduğu Twitter mesajında: “Tarihi an: bir anlaşma imzaladık. Başbakan Boris Johnson’ın dediği gibi, bu daha fazla ticaret, daha fazla güvenlik ve Ukrayna ile Birleşik Krallık arasında daha fazla etkileşim anlamına geliyor. Avrupa’nın iki tarafı – Batı ve Doğu – daha da yakınlaştı.” dedi.

Buna ek olarak, İngiltere Ukrayna’ya modern askeri teçhizat modelleri ve en son yüksek hassasiyetli silahlar tedarik edecek, ayrıca Ukrayna’da belirli askeri ürün türlerinin üretimini organize edecek ve Ukrayna Donanması için üs tesislerinin inşasına yardımcı olacak. Bu, Ukrayna Savunma Bakanlığı ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Savunma Bakanlığı arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Deniz Kuvvetlerinin yeteneklerinin geliştirilmesi ve artırılması konusunda işbirliği üzerine 7 Ekim’de imzalanan bir niyet muhtırasının sonucuydu. Belgeyi Ukrayna adına Savunma Bakanı Andrey Taran imzaladı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com