Sosyal Politika Bakanlığı Ukrayna’daki yetimhanelere çocukları kabul etmeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da, 2020’den itibaren çocuklar yetimhanelere alınmayacak, ancak çocuğun himayesi evinde ya da koruyucu aile evinde sağlanarak destek verilecektir.

Ukrayna Sosyal Politika Bakan Yardımcısı Oleg Koval tarafından bölgesel devlet idarelerinin temsilcileri ile bir toplantı sırasında bu bilgi verildi.

“2020’den itibaren çocuklar yetimhanelere kabul edilmeyecek; devlet ve toplum, çocuğun akrabalarıyla yaşama ve yetiştirme ihtimalini sürdürmek ve zor yaşam koşullarında onlara yardımcı olmak için tüm önlemleri alacaktır. İstisnai durumda, çocuklar çocuğun himayesine sahip aileye gönderilecek veya çocuğun aile evi desteklenecektir.” dedi.

2023 yılına kadar yetimhanelerin bulunduğu yerde rehabilitasyon merkezleri düzenlenecek. Bu merkezler, sosyal statülerine ve yaşlarına bakılmaksızın tüm çocuklara yardımcı olacaktır.

Bakan yardımcısı, bu yıldan itibaren çocukların yetimhanelere yerleştirilmesinin önleneceğini ve rehabilitasyon merkezlerinde sadece rehabilitasyona giren özel ihtiyaçları olan çocuklara değil, aynı zamanda koruyucu bakım merkezlerinde halihazırda bulundurulan çocukların ailelerine gerekli tüm yardımların sağlanacağına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı Çocuk Hakları Komiseri Mikola Kuleba, çocuklara yönelik koruyucu bakım için düzenleme konusunun Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy tarafından sürekli kontrol altında olduğunu vurguladı.

“En iyi barınak bile bir çocuğa asla aile sıcaklığı ve özenine sahip olmayacaktır. Bu nedenle, tüm oblast idareleri çocuk bakım programlarının geliştirilmesini tamamlamalı ve şehir, ilçe ve entegre bölgesel toplulukların idarelerini bu çalışmaya dahil etmelidir. Dünya uygulaması ve Hükümetin 2017-2026 için Kurumsal Bakım ve Ebeveynlik Sistemini Reform Etme Ulusal Stratejisi, çocuğun bir aile veya yakın aile ortamında bakım ve yetiştirilmesini sağlayacak bir sisteme geçişi öngörmektedir.” dedi.

Kaynak: ukrinform

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com