Şmigal: “Ukrayna, Dünya Bankası TOP-30 sıralamasında yer almalı”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Başbakanı Deniz Şmigal Ukrayna’nın, Dünya Bankası’nın İş Yapma Endeksi’nde (Doing Business Rating) 2020 yılında 64. sıraya yükseldiğini, ancak gelecekte TOP -30’da yer alması gerektiğini belirtti.

Dünya iş yapma endeksi

Finance.ua’nın verdiği habere göre, Başbakan Denis Şmigal bir röportajda “Bugün bölgesel rekabeti nasıl ilerleteceğimizi araştırıyoruz, çünkü Ukrayna’nın bir takım avantajları var. Burada İş Yapma sıralamasına atıfta bulunuyorum. 2012’de 150. pozisyondan başladık, sonra yavaş yavaş 71. sıraya geçtik ve bugün yaklaşık 190 ülke arasında 64. sıradayız. Hedefimiz TOP -30. Bu ise sadece zirvede olduğumuz bir marka statüsü değil, aslında yatırımcılar için belirli göstergeleri yerine getirdiğimiz anlamına gelecektir. Bugün Ukrayna’nın yatırım için çok cazip olduğunu söylüyorlar, ancak sadece birkaç parametre onları engelliyor.” dedi.

Hükümet ve merkez bankasının iş için finansal kaynakların kullanılabilirliğine dikkat etmeliler diyen Şmigal “Küçük ve orta ölçekli işletmeler çok sayıda iş yaratmalı ve büyük ekonomi hükümet ihaleleri ve büyük inşaatlar ile ısıtılmalıdır. Bunlar çarpma etkisi çok iyi olacak enstrümanlardır. Çeşitli araçlarla güçlendirilmesi gerekecek: enflasyon, döviz kuru ve kredi.” şeklinde devam etti.

Dünya Bankası’nın İş Yapma Endeksi nedir?

  • Doing Business Rating”, Dünya Bankası tarafından derlenen 190 ülkenin yıllık yatırım çekiciliği sıralamasıdır.
  • İş Yapma raporu, ekonomik sonuçları analiz etmek ve başarılı reformları tanımlamak ve etkinliklerini değerlendirmek için kullanılan 10 temel gösterge kullanılarak her ülkedeki reformların durumu hakkında kapsamlı bir çalışmadan derlenmiştir. İş Yapma Kolaylığı Endeksi, yatırımcıların dünyadaki bir ülkeye yatırım yapıp yapmayacağına karar verirken baktıkları önemli bir göstergedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com