Sibiga: Türkiye, Ukrayna’ya tıbbi yardım sağlayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Türkiye Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Andriy Sibiga yaptığı bir açıklama ile Türkiye’nin, COVID-19 kapsamında Ukrayna’ya tıbbi yardım sağlaması izni ile ihracat ürünleri için izin alma prosedürü ve gerekliliklerini belirlediğini belirtti.

Ukrinform ajansının haberine göre, “COVID-19 bağlamında Ukrayna’ya yardım sağlama prosedürü tanımlandı. Türkiye ile, özellikle kendi ihtiyaçları için yeterli miktarda ürün varsa ve ihracat yapabilecek durumdaysa, satın alabilmemiz konusunda mutabık kaldık.” dedi.

1 Nisan’da Ukrayna ve Türkiye cumhurbaşkanları arasındaki telefon görüşmesinden sonra Ankara, Ukrayna için gerekli olan ürünlerin ihracatına izin vermişti. Ticari kuruluşlar ve Türk üreticile, ürün türüne bağlı olarak, belirli bir kurumdan alacakları izin sonrasında ihracat yapabileceklerdir.

“Ukrayna’nın COVID-19 kapsamında ihtiyaç duyduğu ürünleri ihraç etmeleri olasılığı konusunda temel bir karar var. Sağlık Bakanlığı aracılığıyla Ukrayna’nın ihtiyacı olan tıbbi ürünlerin, bölgelerimizin, tıbbi tesislerin COVID-19 bağlamında listelerini geçtik. Çalışma iki yönlü devam etmektedir: İnsani yardım ve tedarik. Belirli ürün türleri için izin alma süreci çoktan başladı.” dedi.

Buna ek olarak, Ukrayna’nın ihtiyaçları için Türk iş dünyası ile yüzlerce görüşme yapılmış ve teklifler alınmış durumdadır.

Ayrıca işbirliği teklifleri zaten pratik gelişim aşamasındadır, bunlardan birisi de Ukrayna’ya maske üretim hatları kurulmasıdır.

Sibiga, Başkent Üniversitesi’nin, halihazırda Ukrayna’ya nakledilen ve yakın zamanda Ukraynalı doktorlara dağıtılacak 3.5 bin cerrahi maske ve 100 cerrahi önlük sağladığını söyledi.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği yayınladığı Facebook mesajında da Başkent Üniversitesi’ne teşekkürünü iletti.

Gerçek dost kara günde belli olur. #COVID19 ile mücadele için Ukrayna’ya temin edilen insani yardımın birinci kısmı (3500 cerrahi maske, 100 cerrahi önlük) için Başkent Üniversitesi‘ne minnettarız. Dayanışma ve yardımlaşma küresel salgını yenmemize yardımcı olacak 🇺🇦🤝🇹🇷

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com