SBU, Zaporijya’da SSCB’nin canlanması için kampanya yürüten ayrılıkçıları ortaya çıkardı (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Güvenlik Servisi SBU, Zaporijya’da bulunan Rusya yanlısı ayrılıkçı bir gruba baskın yaptı. Rus tarafının isteği üzerine, katılımcılar SSCB’yi yeniden canlandırma fikrini desteklemekte ve sahte Sovyet yetkilileri kurma planları yapmışlardı.

Duruşma öncesi soruşturmaya göre, grubun üyeleri “SSCB’nin yenilenen cumhuriyetlerinin canlanmasını” savunan Rus yanlısı radikal hareketlerden birine mensuptu. Planlarına göre, sanıklar “SSCB’nin yasal alanına” dönüşü gerçekleştirmek adına halkı kışkırtacaklardı. Daha sonra sözde “demokrasi” usulüyle Sovyet hükümetini yeniden kuracaklardı.

Dedektifler ve özel servisler, suçluların her düzeyde alternatif yönetim organları oluşturmak için sahte “Tüm Birlik seçimleri” yapmak istediklerini tespit etti. Harekete katılanların nihai hedefi, SSCB’yi “halkın iradesinin açık bir şekilde ifade edilmesi” yoluyla yeniden kurmak, Ukrayna’nın resmi makamlarının, yeni seçilen Sovyet hükümeti lehine istifa etmesiydi.

Rusya Federasyonu’nda işbirliği içinde oldukları grubun talimatlarını takip eden sanıklar, Ukrayna SSR’sini eski haline getirme iddiasıyla ilgili resmi ifadelerle yetkililere itiraz etti. SBU yetkilileri, hareketin Ukrayna şubesinin organizatörünün sahte irade beyanı yapmak için Zaporijya’da köylerin birinde bir sandık merkezi açması için devlet yetkililerine resmi bir açıklama gönderdiğini de belgeledi. Ayrıca, yerel bütçeden finansman talep ettiler.

Şüphelilerin evlerinin aranması sırasında kolluk kuvvetleri bilgisayar ekipmanına, kampanya materyallerine ve suç faaliyetini doğrulayan belgelere el koydu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com