SBU yedi yılda 16 binden fazla vatana ihanet ve terörizm davası açtı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yüksek profilli davalar arasında 2015’te Mariupol’un bombalanması ve Bakanlar Kurulu’nun eski bir çalışanının Rusya Federasyonu çıkarlarına çalışmaktan tutuklanması var.

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) basın servisi raporlarına ve daire başkanı Ivan Bakanov tarafından açıklandığına göre SBU, 2014’ten bu yana vatana ihanet ve terörizm için 16 bin 643 ceza davası açtı.

Neredeyse tüm suçlamalar Rusya Federasyonu’nun işgali ve saldırganlığıyla ilişkilidir.

Yüksek profilli vakalar arasında: Mariupol’da bir yerleşim alanının ve 2015’te bir otoyolun bombardımanı; mahkemenin Rusya Federasyonu lehine yıkıcı faaliyetlerde bulunmaktan suçlu bulduğu eski bir Bakanlar Kurulu çalışanının tutuklanması; askeri teçhizatın onarımı ve modernizasyonu ile ilgili verileri Rus GRU ve benzerlerine ileten bir ajanın mahkumiyeti bulunmaktadır.

Bakanov, “Ağır vatana ihanet” başlığı altındaki ceza davalarının soruşturulmasında gerçek sonuçlara ulaşmanın işin en zor yanı olduğunu ve bu konuda tüm kolluk kuvvetleri ile yakın işbirliği olduğunu belirtti.

SBU başkanı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan savaşından bahsederek “SBU ayrıca, Rusya Federasyonu tarafından Ukrayna’ya karşı saldırgan bir savaşın kararı ve yürütülmesi gerçeği üzerine, büyük ölçekli ve çok seviyeli bir davanın duruşma öncesi soruşturmasını da yürütüyor. Çerçeve dahilindeydi. Bu suçta Rus özel servisinden yetkililere dair birtakım şüpheler var. Örneğin, Rusya Federasyonu Savunma Bakan Yardımcısı Andrey Kartapolov’a” diye ekledi.

Müfettişler, Ağustos 2014’te Kartapolov’un Rus Silahlı Kuvvetleri komutanlığının diğer temsilcileriyle birlikte hareket ederek “Ukrayna’nın işgali sırasında Rus birliklerinin planlanmasını ve kontrolünü sağladığını” tespit ettiler.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com