SBU, FBI İle Birlikte Odessa’da Büyük Bir Hacker Grubunu İfşa Etti(Video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

SBU basın servisinden bildirildğine göre Ukrayna Güvenlik Teşkilatı (SBU) çalışanları, ABD’li güvenlikçilerle birlikte, Odessa’da Rusça konuşan ülkelerdeki ağın % 40’ını kontrol eden “güçlü” bir bilgisayar korsanı grubunu ortaya çıkardı. Bu ağın 10 ana katılımcısı ve onlarca suç ortağı bulunmaktadır.

Operasyonu yapanlar, grup üyelerinin örgütlendiğini ve uzun süre (2007’den beri) bilgisayar korsanlarına ve diğer suçlulara sanal hizmetler sunduğunu ve bu sayede ağda serbestçe yasa dışı faaliyetler gerçekleştirmelerine olanak sağladığını tespit etti.

Ukrayna SBU Başkanı Ivan Bakanov’a göre bunun sonucunda bu operasyonla Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Avrupa vatandaşlarına, devlet ve yönetim organlarına ve kritik altyapı tesislerine binlerce yasadışı saldırının yapılmasını önlendi.

Soruşturma sırasında, oluşumun düzenleyicisinin Odessa şehrinde yaşayan bir Ukrayna vatandaşı olduğu tespit edildi. Yerel basında çıkan haberlere göre bu kişi Mikhail Rytikov (Titov). Bugün, bilgisayar korsanları grubunun dünyanın çeşitli ülkelerinde on ana katılımcı ve düzinelerce suç ortağı ve ayrıca ZeuS virüsünün geliştiricisi Yevgeny Bogachov gibi binlerce müşterisi var. Bu kişi halen FBI tarafından aranıyor.

Bakanov “Hepsi, dünyadaki yüzlerce ceza davasında delil olabilecek yüzlerce terabayt verinin, özel hizmetlerin elinde olması konusunda endişeli. Tahminimize göre, Rusya’nın Dark Net segmentinin % 40’ını konuşuyoruz.” dedi.

ABD’de, bu hacker grubunun liderine 50 yıl hapis cezasına çarptırılabilecek suçlamalar getirildi. Kişi dolandırıcılık, kişisel bilgilerin çalınması ve bazı diğer suçlarla suçlanıyor. Amerikan kolluk kuvvetlerine göre Rytikov, özellikle 160 milyondan fazla kart numarası ve ödeme kartı şifresi satışı ile hırsızlığa katıldı.

Ağ ekipmanının ön incelemesi ve gruplama için kullanılan IP adres aralıklarının değerlendirilmesi SBU’nun Ukrayna’nın kritik altyapısına yönelik siber saldırılar ile diğer ülkelerdeki siber saldırılarda Rus istihbaratının rolünün daha net bir şekilde ortaya çıkmasını sağlayacaktır .

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com