SBU, 250 dolara sahte koronavirüs aşısı satan grubu ifşa etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından bildirildiğine, sahte koronavirüs aşısı satan bir grup kişi ele geçirildi.

SBU’ya göre dolandırıcılar Ukrayna, Rusya, Nijerya ve Sierra Leone vatandaşlarından oluşuyordu. Pfizer’in resmi olarak Ukrayna’ya aşı tedarik ettiği bilgisinin ortaya çıkması üzerine para kazanmak istedikleri iddia edildi.

Şüpheliler, internette, aşıyı bir Amerikan şirketinden temin edebileceklerini iddia eden ve Ukrayna’da kayıtlı bir işletme üzerinden ilan yayınladılar. Aşının mevcudiyetine müşterileri ikna etmek için Ukrayna bankaları adına düzenlenmiş sahte teminat mektupları verdiler.

SBU’ya göre “Ukrayna vatandaşlarının para transferleri için açılan banka hesapları da vardı. Aşının fiyatı ise 250 dolardı.

SBU’ya göre, dolandırıcılar esas olarak Rusya ve Hindistan’dan müşteriler için çalışıyordu. Bu bölgeler, reklam kampanyalarının hedeflediği ana bölgelerdi. Kolluk kuvvetleri, saldırganların aşının teslimi için binlerce dolar peşin ödeme aldığını kaydetti. SBU, Nisan ayı sonunda dolandırıcıları ifşa ettiklerini garanti ediyor.

Pfizer aşıyı yalnızca devletle yapılan sözleşmeler kapsamında sağlamaktadır. Ukrayna, COVAX girişiminin bir parçası olarak şu ana kadar 117 bin doz aşı aldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com