Saakaşvili, istikrar dönemi için Gürcistan’da geçiş dönemi başbakanı olmayı kabul etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Gürcistan’ın eski Cumhurbaşkanı ve Ukrayna Ulusal Reform Konseyi Yürütme Komitesi Başkanı Mihail Saakaşvili, muhalefetin 31 Ekim’deki parlamento seçimlerini kazanması halinde Gürcistan Başbakanı görevini üstlenmeyi kabul etti.

Saakaşvili Facebook üzerinden yaptığı açıklamada “Doğal olarak, Gürcü halkının krizden çıkmasına yardımcı olmak istiyorum. Bu nedenle, Gürcistan’ın içinde bulunduğu derin krizi aşmayı başarana kadar tam bir dönem değil, istikrar dönemi için bir geçiş dönemi başbakanı olmayı kabul ettiğimi açıkladım.” şeklinde yazdı..

Saakaşvili aynı zamanda Ukrayna Ulusal Reformlar Konseyi’nin yürütme kurulu başkanı olarak görevlerini yerine getirmeye devam edeceğini belirterek “Şimdi Ukrayna’dayım ve Ulusal Reformlar Konseyi’nin yürütme kurulu başkanı olarak görevlerimi yerine getiriyorum. Çok önemli bir gündemimiz olan Ulusal Konsey’in bir sonraki toplantısına hazırlanıyoruz. Toplantıda toprak kullanımı, elektrik bağlantısı, yargı reformu ve reform konularında kapsamlı reformlar önereceğiz. Buna ek olarak, parlamento yakında daha önce önerilen gümrük reformunu, çekilen sermayeye vergi getirilmesini ve özelleştirme reformunu değerlendirecek. Ayrıca Ukrayna’yı dolaşmaya ve her zamanki gibi çalışmaya devam ediyorum.” diye ekledi.

Saakaşvili, iki ülke arasında seçim yapmadığını vurguladı.

Bildirildiği üzere, muhalefette bulunan eski iktidar partisi “Birleşmiş Ulusal Hareket” (UNM) Saakaşvili’yi ülkenin başbakanlığına aday göstermeye karar verdi.

Aynı zamanda Gürcistan mahkemesinin kararıyla Saakaşvili, birçok ceza davasında gıyaben mahkum edildi ve arananlar listesinde yer alıyor.

Gürcistan Adalet Bakanı Teya Tsulukiani, 28 Ağustos’ta gazetecilerle yaptığı röportajda, Saakaşvili’yi anavatanına dönmesi halinde tutuklayacağına ve kendisinin ayrı bir hapishanede kalacağına belirtti.

Ağustos ayının sonunda, Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili kararnamesi ile bir sonraki parlamento seçimlerinin 31 Ekim’de yapılmasına karar verildi. 4 Eylül’de Gürcistan Merkez Seçim Komisyonu, parlamento seçimlerine katılmak isteyen siyasi partilerin kayıt sürecinin tamamlandığını duyurdu; 66 parti kaydedildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com