Rusya’ya karşı “Kırım yaptırımlarına” AB üyesi olmayan altı ülke katıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Konseyi’ tarafından bildirildiğine göre AB üyesi olmayan altı ülke, Avrupa Konseyi’nin Ukrayna’nın Kırım’ı ilhakı için Rusya’ya yaptırım uygulama kararına katıldı.

Rusya'ya karşı Kırım yaptırımlarına AB üyesi olmayan altı ülke katıldı

Bunlar arasında AB aday ülkeleri Karadağ ve Arnavutluk, Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyeleri Norveç ve İzlanda ile Ukrayna ve Gürcistan yer alıyor.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, “Ulusal politikalarının Konsey kararına uygun olmasını sağlayacaklar” denildi. AB bu taahhüdü not aldı ve memnuniyetle karşıladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı istikrarsızlaştırma eylemleri nedeniyle 2014 yılında kısıtlayıcı önlemler getirildi ve Rusya’nın finans, ekonomi, enerji ve savunma sektörlerinin yanı sıra çift kullanımlı malların kullanımına yönelik yaptırımlar uygulanmaya başlandı.

Uygulanan yaptırımlar, bazı Rus bankaları ve şirketleri için AB başkentlerinin birincil ve ikincil pazarlarına erişimi kısıtlamakla birlikte, Rusya’nın finans kurumları için finans ve aracılık hizmetlerini yasaklamaktadır.

Kısıtlayıcı tedbirler ayrıca, savunma ile ilgili tüm malzemelerin doğrudan veya dolaylı ithalatını, ihracatını veya transferini yasaklar ve Rus ordusu tarafından son kullanıcı olarak kullanılabilecek tüm çift kullanımlı malları da yaptırım kapsamında değerlendirir.

Yaptırımlar aynı zamanda Rusya’nın Rus enerji sektöründe kullanılabilecek bazı hassas teknolojilere erişimini de kısıtlamaktadır.

18 Haziran 2020’de Avrupa Konseyi, Ukrayna’nın Kırım yarımadasının ilhakı için Rusya Federasyonu’na yönelik kısıtlayıcı tedbirleri 23 Haziran 2021 tarihine kadar uzatmaya karar verdi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com