Rusya, Ukrayna’da Düşürülen Uçak İçin Hollanda’yla Görüşmeye Hazır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Moskova yönetimi, Ukrayna hava sahasında füzeyle vurulan yolcu uçağıMH17’nin düşürülmesini Hollanda ile görüşmeye hazır olduğunu duyurdu. Rusya, daha önce uçağın vurulmasında hiçbir Rus silahının kullanılmadığını savunuyordu.

Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının Ukrayna’nın doğusunda seyrederken beş yıl önce füzeyle düşürülmesinin üzerinden beş yıl geçerken, Rusya’dan sürpriz bir hamle geldi.

Moskova yönetimi, Hollanda ile MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesini görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Geçen yıl tamamlanan uluslararası soruşturmada, atılan füzenin bir Rus tugayına ait olduğu ortaya çıkmıştı. Hollanda’nın liderliğindeki soruşturma ekibi, füzenin Kursk kentinde konuşlanan bir Rus tugayından geldiğini belirtti.

Amsterdam’dan Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a giderken havada ikiye bölünen uçakta bulunan 298 kişinin tamamı hayatını kaybetmişti.

BUK füzesiyle vurulan uçak bu sırada Ukrayna’daki Rusya yanlısı isyancı güçlerin elindeki bölgeden geçiyordu. Moskova yönetimi ise, olayda hiçbir Rus silahının kullanılmadığını savunuyordu.

Olay, Ukrayna’da hükümet güçleri ve Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar arasındaki çatışmaların zirve yaptığı dönemde yaşanmıştı.

Amsterdam’dan 17 Temmuz 2014’te Kuala Lumpur’a gitmek üzere havalanan uçakla temas, Rusya-Ukrayna sınırına 50 kilometre kala kaybedilmişti.

Yolcu uçağı, Rusya yanlısı isyancı güçlerin kontrolündeki Donetsk bölgesinde düşmüştü.

Ukrayna hükümetinin daha sonra yayınladığı görüntülerde, Rus yapımı bir BUK füzesinin aynı gün Rusya-Ukrayna sınırından geçtiği görülmüştü. Ekim 2015’te Hollanda Uçuş Güvenliği Kurumu, uçağın bir BUK füzesiyle vurulduğunu doğrulamıştı.

Eylim 2106’da da Hollandalı, Avustralyalı, Belçikalı, Malezyalı ve Ukraynalı yetkililerden oluşan Ortak Soruşturma Ekibi benzer bir sonuca varmıştı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise BBC’ye yaptığı açıklamada “Söylediklerini nihai gerçek olarak kabul edemeyiz. Bahse girerim siz de herhangi bir kanıt görmemişsinizdir” demişti

Kaynak: Milliyet

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com