Rusya, Ukrayna Karşıtı Yaptırım Listesini Genişletti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, yaptırımlara tabi olan Ukrayna’daki bireylerin ve tüzel kişilerin listesinin genişletilmesine ilişkin bir kararname imzaladı. 

Medvedev Twitter sayfasından paylaştığı açıklama şöyle, “Özel kısıtlayıcı önlemlerin uygulanacağı Ukraynalı bireylerin ve tüzel kişiliklerin listesi genişletildi. İlgili kararnameyi imzaladım. Bu karar, Rus devletinin, şirketlerin ve Rusya vatandaşlarının çıkarlarını korumak için yapıldı ”dedi.

UNIAN’ın daha önce de bildirdiği gibi, 22 Ekim’de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “Ukrayna’nın vatandaşlarına ve Rusya Federasyonu’nun tüzel kişiliğine karşı dostça olmayan eylemleriyle ilgili özel ekonomik tedbirlerin uygulanması” kararını imzaladı.

Rus hükümetine, yaptırımların uygulanacağı kişi ve tüzel kişilerin listelerini belirlemesi talimatı verildi. 1 Kasım’da, Rusya 322 Ukrayna vatandaşı ile 68 Ukraynalı şirkete yaptırım uyguladı .

Yaptırımlara tabi olan kişiler ve tüzel kişiler arasında Ukrayna Anayasa Mahkemesi yargıçları, 8. toplantıdaki Verkhovna Rada milletvekilleri, önemli Ukrayna işadamları, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı İdaresi yetkilileri, yürütme organlarının başkanları ve büyük Ukrayna şirketleri ile Ukrayna’nın en büyük işadamları tarafından kontrol edilen tüzel kişiler bulunmaktadır.

Rusya Federasyonu Bakanlar Kurulunun resmi internet sitesinde yayınlanan kararnameye göre yaptırım listesine 245 Ukrayna vatandaşı ve 7 şirket eklendi. Rusya’nın Ukrayna’ya uyguladığı özel ekonomik yaptırımlar listesinde toplam 567 Ukrayna vatandaşı ve 75 şirket yer alıyor. ( tam liste )

İlgili kararname, “Rus vatandaşlarına ve Ukrayna tarafındaki tüzel kişilere karşı dostça olmayan eylemlere karşı koyma ve ikili ilişkileri normalleştirmeyi” hedeflediğini belirtti.

Aynı zamanda, Rusya Federasyonu hükümeti, Ukrayna’nın Rus vatandaşlarına ve tüzel kişilere uygulanan kısıtlayıcı önlemleri iptal etmesi durumunda getirilen özel ekonomik önlemleri iptal etme hakkını saklı tuttuğunu belirtmiştir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com