Rusya, Ocak sonunda Ukrayna’ya saldırmaya hazırlanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi Başkanı Kirilo Budanov Rusya’nın Ocak ayı sonlarında – Şubat başında Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığını, Odessa’nın doğu bölgelerinden ve Belarus’tan saldırmayı planladığını söyledi.

Russian military armored vehicles roll into landing vessels after drills in Crimea on April 23, 2021. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Military Times’dan Howard Altman‘a bir röportaj veren Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi Başkanı Kirilo Budanov‘a göre Rusya, Ukrayna sınırları yakınında yaklaşık 92,000 askeri yoğunlaştırdı ve Ocak sonu veya Şubat başında bir saldırı hazırlıyor. Ukrayna istihbaratının zamanlamasının değerlendirilmesi, Amerikan istihbaratının değerlendirmesiyle de örtüşüyor.

Budanov, işgalin muhtemelen hava saldırıları, topçu ve zırhlı saldırıları, ardından doğuda hava saldırıları, Odessa ve Mariupol’da hava saldırıları ve Beyaz Rusya üzerinden istilayı içereceğini söyledi.

Yeni belgelerle Holodomor dehşeti: Ukrayna köylü sınıfının yüzde 50’si öldü

Ona göre Rusya, aynı anda 3.500 paraşütçü ve özel kuvveti Zapad 2021 tatbikatlarında gösterdi. Budanov, Rusya’nın hazırladığı saldırının 2014’ten bu yana hiç olmadığı kadar yıkıcı olacağını söylüyor. Bu, Ukrayna istihbaratının belgelerinde de bulunan olası bir saldırı planıdır.

The Ukraine military’s assessment of a how a potential attack by Russia would play out shows the country ringed by Russian battalion tactical groups, or BTGs. (Courtesy of Ukraine military)

Budanov, Rusya’nın saldırı potansiyelini artırdığını, geçici olarak işgal edilen Kırım’da asker ve silah sayısını artırdığını, kısa menzilli balistik füze sistemlerini ve diğer silahları sınırların yakınına kurduğunu belirtti.

Ancak işgalin psikolojik bir saldırının ardından gerçekleşeceğini kaydetti. Ona göre bu çabalar arasında Rusya’nın koronavirüs aşısına karşı düzenlediği protestolar da var. Budanov, Rusya’nın ekonomi, enerji arzı ve Wagner’in paralı askerlerinin yakalanmasını engelleme davasıyla ilgili isyanları da alevlendirmeye çalışacağını söyledi.

Ukrayna Onur ve Özgürlük Günü’nü kutluyor

Ana İstihbarat Dairesi başkanına göre, Rus psikolojik operasyonları, Ukrayna makamlarının iddiaya göre “halka ihanet ettiğini” göstermek için kullanılıyor.

“İnsanların hükümete karşı olduğunu gösteren protestolar ve mitingler üzerine ayaklanma çıkarmak istiyorlar… Ülke içindeki durumu daha tehlikeli ve zor hale getirmek ve hükümeti değiştirmemiz gereken bir durum yaratmak istiyorlar. Yapabilirlerse. işte, o zaman ordu işini yapacak.” diye ekledi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com