Rusya işgal sırasında Kırım’a 140 bin vatandaşını yerleştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Kırım temsilcisi Anton Korineviç UATV kanalındaki konuşmasında Rusya’nın, Rusya Federasyonu vatandaşlarını yarımadanın üzerine yerleştirerek Kırım’ın demografik haritasını yasadışı bir şekilde değiştirmesiyle Kırım’ın ilhakına bir de savaş suçu eklediğini söyledi.

Zn.ua’nın verdiği habere göre,  Moskova’nın amacının işgal eylemlerine destekçileri olan insan sayısını artırmak olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutterish’in raporu işgal altındaki Kırım‘da bir dizi Rusya Federasyonu ihlalinden bahsetmektedir. Bunların arasında, Kırım Tatarlarının ihlali, Ukrayna dilinde eğitim alma yasağı, Kırım sakinlerinin Rus ordusuna çağrılması vb. Bir diğer ihlal de, Kırım’ın yasadışı olarak ilhak edilmesinin başlamasından bu yana, Rusya Federasyonu’nun 140 binden fazla vatandaşını yarımadaya yerleştirmesi olduğunu söyledi.

Bakınız: Kırımoğlu: Zelenskiy, Kırım Tatar Milli Özerkliğinin Oluşturulmasına Hazır

Anton Korineviç “İşgal altındaki bölgenin demografik haritasını değiştirmek için nüfusunu kendi nüfusu ile değiştirmesi işgalci devletin uygulamasıdır. Fakat bu aslında Roma Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü’nün 8. Maddesinin içeriğine göre bir savaş suçudur. Burada Rusya’nın bu tür eylemler için bir devlet olarak sorumlulukları hakkında konuşabiliriz. Elbette olası gelecek cezada Rus vatandaşlarının sorumluluklarını alacak, böyle kararlar alarak ancak, bu tür ikamenin hedefi bellidir: işgal makamlarının destekçisi çok fazla insan vardır diyecekler.” dedi.

Ayrıca, Ukrayna Cumhurbaşkanı Özerk Kırım Cumhuriyeti temsilcisi, yıllardır Ukrayna’nın, BM insan insan haklarının korunmasına ilişkin uluslararası izleme misyonunun, Rusya Federasyonu’nun yasadışı olarak işgal ettiği yarımada topraklarına girmesi konusunda ısrar ettiğini hatırlattı.

Eylül ayının sonunda, UNESCO Konseyi, örgütün genel direktörünün Kırım’daki durum hakkında bir başka raporunu yayınladı . Belge, eğitim, bilim, kültür, bilginin yayılması ve medyanın işleyişi konusundaki durum hakkında, yarımadadaki durumun daha da kötüleştiğini belirtildi.

Raporda, özellikle Ukraynalılar ve Kırım Tatarlarına karşı ağır insan hakları ve özgürlük ihlallerinden, örgütün temel ilke ve normlarına göre özellikle eğitim ve kültürel hakların sağlanması, bilgi ve medya faaliyetlerinin serbestçe dağıtılması, sayısız taciz ve yasadışı tutuklama davasından bahsedildi.

Ayrıca, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki kültürel varlıklar ile Bahçesaray’daki Han Sarayı’na karşı yapılan yıkıcılıklardan da bahsedildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com