Rus insan hakları aktivistleri, Kırım Tatarlarına yapılan zulme bir son verilmesini talep ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kırım Gerçekleri sitesinde yapılan bir açıklamada Petersburg İnsan Hakları Konseyi üyeleri, işgal edilmiş Kırım’da Kırım Tatarlarının zulmüne son verilmesini istediklerini belirten bir açıklama yaptılar.

Ukrinform ajansının haberine göre,  “Kırım Tatarlarına yapılan zulmü durdurmayı talep ediyoruz. Sovyet egemenliği altında, Kırım Tatar halkı, 18 Mayıs 1944 tarihinde başlayarak sınır dışı edildi. Kırım Tatarları, on yıllardır ana topraklarına dönme hakkı için savaştı. 8 Kasım 1989’da, Kırım Tatar halkının sınır dışı edilmesinin SSCB Yüksek Sovyeti tarafından yasadışı ilan edildi. Kırım Tatarları, yalnızca SSCB sona ermesinden sonra, diğerleriyle aynı haklara sahip şekilde kendilerini özgür hissetti ”dedi.

İnsan hakları aktivistlerine göre, Mart 2014’ten itibaren Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarına yönelik baskılar başladı ve bu güne kadar devam etti.

Bakınız: Rusya işgal sırasında Kırım’a 140 bin vatandaşını yerleştirdi

İnsan hakları aktivistleri tarafından “Resmi olarak, Rusya önceki baskıları kabul ediyor ve rehabilitasyon sürecine alakalı duruyor. Aslında, Kırım Tatarları tekrar yarımadanın dışına çıkmaya zorlanıyor. Birçoğu ayrılmak zorunda kaldı. Şimdi Ukrayna, Türkiye ve Avrupa ülkelerinde yaşıyorlar. Ancak kalanlar için yetkililerin temsilcileri, İçişleri Bakanlığı çalışanları ve FSB sürekli olarak Kırım’daki ikametlerini basarak kendilerinin istenmeyen olduğunu göstermektedir. Evlerinde aramalar yapıldığı, gözaltına alındıkları ve polis karakollarında tutuldukları, hapse atıldıkları ve işkence gördükleri ve mahkemelerin onları canavarca “Stalin” şartlarına mahkum ettikleri” söylendi.

Ayrıca “Kırım Tatarları‘na etnik gerekçelerle zulmedilmektedir (aslında perde arkasındaki Kırım Tatarlarının “güvenilmez bir millet” olduğu düşünülmektedir). Dinleri için zulmedildiler: Birçok Kırım Tatarı, Hizb-ut Tahrir (Rusya’da terör örgütü, yasaklı örgüt olarak tanınıyor, ancak Ukrayna’da ve diğer birçok ülkede kabul ediliyor) gruplarından birine ait. Petersburg İnsan Hakları Konseyi olarak , Kırım Tatar halkı için düşman imajının oluşumuna kategorik olarak itiraz ediyoruz. Aşırılıkçılık ve terörizm suçlamalarının karşısındayız” denildi.

10 Haziran 2019’da Aluşta, Belogorsk ve Simferopol bölgelerinde Kırım Tatarlarının evlerinde yapılan aramalardan sonra, sekiz kişi gözaltına alındı. Aynı gün, mahkeme onları terör örgütü faaliyetlerine katıldıkları ya da Hizb-ut Tahrir örgütüyle ilişkili oldukları gerekçesiyle tutuklamaya başladı.

Ukrayna kolluk kuvvetleri, işgal altındaki Kırım’da aramalar yapan Rus güvenlik kuvvetleri ile ilgili olarak adli işlem başlattılar.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com