Rus gazının Ukrayna üzerinden geçişi Türk Akımı’nı değil, Kuzey Akım 2’yi öldürüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba’ya göre Rus gazının Ukrayna üzerinden geçişi Türk Akımı’nı değil, Kuzey Akım 2’yi öldürüyor.

Ukrayna boru hattının işleyişine doğrudan etki açısından bakıldığında, bunların iki farklı durum olduğunu belirten Kuleba “Türk gaz altyapısı, Ukrayna ile Türkiye arasındaki genel ilişkiler düzeyinden ayrı düşünülemez. Aynı zamanda, Ukrayna geçişinin Türk Akımı’nı değil, Kuzey Akım-2’yi öldürdüğünü anlıyoruz.”dedi.

Kuzey Akım-2 çalışmazsa ama Türk Akımı çalışırsa Ukrayna borusunun yüklü kalmaya devam edeceğini vurgulayan Kuleba “Avrupa’da hiçbir gaz projesi tamamen ekonomik değildir. Modern gaz teknolojileri, böyle bir siyasi arzu varsa gaz kaynaklarının çeşitlendirilmesine izin verdiğinden, bu her zaman bir siyasi tercih meselesidir.” diye ekledi.

Dışişleri Bakanı ayrıca, Kuzey Akım 2’nin Ukrayna ve Almanya’nın temelde ayrıldığı nokta olduğunu ve Kiev’in çıkarlarını savunmaya hazır olduğunu kaydetti.

Ukraynalıların kendileri Ukrayna varlıklarına yatırım yapmaktan korkuyor

Kuleba “Almanya ile ilişkilerimiz ne kadar iyi olursa olsun, Kuzey Akım 2 temelde ayrıldığımız ve ulusal çıkarlarımızı sert bir şekilde savunmaya hazır olduğumuz nokta. Aslında bizim yaptığımız da bu.” diye sözlerini tamamladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Kuzey Akım-2’nin 2022 gibi erken bir tarihte işletmeye alınmasına izin verilebileceğini söylemişti. Ancak Alman yasaları nedeniyle süreç 4 aya kadar uzayabilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com