Roş Aşana için 50 binin üzerinde yahudi Uman’da

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

rosh ashana

Dünyanın dört bir yanından on binlerce ortodoks yahudi, 5,780. yahudi yeni yılı Roş Aşana’yı (Rosh Hashanah) kutlamak için Ukrayna’nın Uman şehrine geldiği bildirildi.  29 Eylül pazar akşamı başlayan kutlamalar 1 Ekim’de güneş batışına kadar devam edecek.

İsrail’in Ukrayna Büyükelçisi Joel Lyon, Twitter’da 60 bin İsrailli Haşid hacının Rosh Hashanah’ı kutlamak için Ukrayna’ya geleceğini söyledi.

Toplu hac, Breslovlu Rabbi Tzadik Nachman‘nın 1810 yılındaki ölümü ve gömülmesinden sonra başlayan yıllık bir gelenektir. Bratslav’daki evini tahrip eden bir yangının ardından (Uman’ın 90 km batısındaki) 38 yaşındaki haham hayatının son yılında Uman’a taşındı. Oradaki bir Yahudi cemaati tarafından davet edilen haham; tüberküloz hastalığıyla mücadele ederken Uman’da kendisine barınma ve bakım imkanı da sağladılar. Birçok yahudi bayramlarında hahamın vaazlarını dinlemek için yolculuğuna çıkmaya başladı.  Hastalığı ilerleyen Rabbi Nachman, takipçilerinden o yıl özellikle Roş Aşana için kendisiyle birlikte olmalarını istedi. Roş Aşana’dan birkaç hafta sonra vefat eden hahamdan sonra bu bir gelenek haline geldi; bu gelenek Sovyetler Birliği döneminde bile devam etti.

Bugüne kadar, çoğunluğu İsrail’den gelen Hasidik Yahudiler olmak üzere dünyanın dört bir tarafından yahudiler Roş Aşana kutlamaları için Çerkasi’nin 83 bin nüfuslu Uman şehrine gelmektedir.

Organizatörler bu yıl 50.000’den fazla ziyaretçi bekliyor.

Sabah saatlerinde Polonya, Slovakya ve Romanya sınır geçiş noktaları ile Kiev, Odessa ve Vinitsa havaalanlarından 25 bin civarı hacının girdiği kaydedilmişti.

Daha önce Roş Aşana Yahudi Yeni Yılı için 30 bin hacı bekleniyordu.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com