Rivne bölgesinde helal kesim mezbahası kuruluyor. İhracatta ilk hedef Türkiye

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Rivne bölgesinde, hayvanların helal yöntemlerle kesilerek üretilecek et ve et ürünlerinin Türkiye’ye ihraç edilmesi için özel bir işletme yakında faaliyete geçiyor. Pazarın diğer müslüman ülkelere genişletilmesi de hedefler arasında.

Suspilne media’nın verdiği haberde, Helal Company yöneticisi Sergey Marçuk, bölgedeki kimsenin artık böyle bir yöntemi kullanmadığını kamuoyuna anlattı. Projeye 70 milyon grivnadan fazla yatırdıklarını ve bazıları Türkiye’de staj yapmış olan çevre köylerden işçileri istihdam edeceklerini de belirtti.

Eski Kostopil bölgesindeki Velikiy Midsk köyünde, Aberdeen-Angus sığırlarını yetiştirmek ve et üretmek için kurulacak mezbaha binasının inşaatı devam etmektedir.

İşletmenin yöneticisi, ineklerin helal yöntemlerle kesileceğini ve karkasların özel bir yönteme göre hazırlanacağını açıklayarak “Muhtemelen ülkemizde bunu henüz kimse yapmıyor. Bu özel bir kesim yöntemi: helal. Sadece kesim değil, aynı zamanda karkasların hazırlanması da. Alkol içermeyen özel deterjanlar kullanılıyor. Ayrıca özel bir dua odası da var.Geri kalan bilgiler ise ticari bir sır.” dedi.

Sergey Marçuk, kesim sırasında hayvanlara elektrik şoku verilmeyeceğini belirterek “Çünkü Avrupa’da olduğu gibi sığırlar elektrik şokuyla öldürüldüğünde kaslardaki kan donuyor. Burada sığırlar şok uygulanmadan basitçe kesilecektir. Bunun yapıldığı özel bir teknoloji var.” dedi.

Hayvan kanının da muhtemelen farmasötik amaçlar için kullanılması planlandığını söylüyor. Şirketin ana odak noktası sığır eti olacak.

Şirket şu anda Türkiye’den yeni ekipmanların gelmesini bekliyor.

İşletmenin müdürü, ilk başta çalışanların yerel istihdam merkezinde eğitildiğini söylüyor. Daha sonra bir kısmı yeni ekipman üzerinde çalışabilmek için bir hafta sürecek staj için Türkiye’ye götürülecek.

Şirket, çevre köylerden yaklaşık otuz işçiyi çalıştırmayı planladıklarını belirten Marçuk “Bu kadar küçük köylere yatırım yapıp orada gelişmek gibi bir politikamız var. Sadece bu tür ekipmanlarda değil, genel olarak bu tür işletmelerde çalışmamış gençleri işe almaya çalışacağız. Sonra onların mesleki becerilerini geliştireceğiz.” diye açıkladı.

İşletmenin 2021 Eylül ayı başlarında faaliyet geçmesi planlanmaktadır.

İlk başta Türkiye’ye ihracata odaklandıklarını belirten Marçuk “İhracat yapacağımız ilk ülke Türkiye. Ama diğer müslüman ülkelerden de talepler alıyoruz ve bizim hacimlerimizle ilgileniyorlar.” dedi.

Üretime başlamadan önce işçilerin staj için Türkiye’ye götürüleceğini de sözlerine ekledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com