Reformlarda yaşanan gecikme Ukrayna’nın IMF ile ilişkilerinde gerilime yol açacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Oxford Economics analistleri Eylül raporunda, Ukrayna’da reformladaki gecikmelerin, Ukrayna ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açabileceklerini belirtti.

IMF Ukrayna

Oxford Economics raporunda “IMF, NBU’nun bağımsızlığına dair güvenceler aldı ve bu, 2020-2021’de büyüme ve gelişmiş vergi tahsilatına ilişkin kötümser tahminlere dayalı olarak sosyal harcamaları önemli ölçüde artırmayı mümkün kıldı. Ancak, Bakanlar Kurulu ve NBU’daki son değişiklikten sonra reformlarda olan ivme kaybı, yine de ilişkileri gerebilir. Mevcut rezerv programı sırasında IMF, hükümetin daha fazla yapısal reform veya yolsuzlukla mücadele önlemleri gerçekleştirme kabiliyeti hakkında şüphelere sahip.“denildi.

Oxford Economics, 2020’de Ukrayna’nın gayri safi yurtiçi hasılasında 2020 yılında (GSYİH) % 5.2’lik bir düşüş ve 2021’de % 3.6’lık bir büyüme dönüşü beklentisini sürdürüyor.

Aynı zamanda, analistler, Mayıs tahminindeki 27.4 UAH / $ ‘a kıyasla 2021 yılında ortalama yıllık grivna döviz kuru beklentilerini 28.4 UAH / $’ a düşürdü, ancak bu yıl da daha önce olduğu gibi ortalama yıllık oranın 27 UAH / $ olması bekleniyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com