Poroşenko: Yüzbinlerce Ukrayna vatandaşına Rus pasaportu dağıtılması tehlikelidir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Dayanışma Partisi’nden Petro Poroşenko Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya pasaportlarının Ukrayna vatandaşlarına – Lugansk ve Donetsk bölgelerinin geçici olarak işgal edilmiş kısımlarında yaşayanlara – dağıtılmasına ilişkin kararnamesinin Ukrayna için ek bir tehlike faktörü olduğunu söyledi.

Avrupa Dayanışma Partisi basın servisi tarafından bildirildiğine göre eski cumhurbaşkanı Petro Poroşenko “Tam olarak iki yıl önce, Nisan 2019’da, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun hemen ardından, suikastçı Devlet Başkanı Putin tarafından Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nde yaşayanlara Rus pasaportu verme prosedürünün basitleştirilmesi hakkında bir karar alınmıştı. Bu neye yol açtı? 1 Ocak itibariyle 500 bin kişi. Ukrayna vatandaşları kasıtlı olarak iki başlı tavukla bir Rus pasaportuna sıkıştı. Bu 4 ay boyunca birkaç yüz bin kişi daha Rus pasaportu aldı.” dedi.

Poroşenko, bu şekilde Kremlin’in bir zamanlar Gürcistan’a yönelik saldırganlığını haklı çıkardığına dikkat çekti. Ukrayna vatandaşlarının bu şekilde “sertifikalandırılması” Ukrayna makamlarının tepkisini gerektiriyor.

Bu nedenle Poroşenko, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘i, ABD’nin geçen gün yaptığı gibi Rusya’ya yaptırım uygulamaya çağırdı.

Poroşenko, “Yaptırımları ABD yaptırımlarıyla eşzamanlı olarak imzalama anayasal hakkına sahipsiniz. ABD’nin, koalisyon ortaklarımızın neden Ruslara yönelik yaptırımları kabul ettiğini dünyaya açıklamak zor ve bunları kabul etmeyen tek ülke Ukrayna’dır.” dedim.

Ayrıca, Azak Denizi bölgesinin Rusya tarafından fiilen bloke edilmesine yetkililerden hala bir tepki gelmediğini kaydetti.

“Cumhurbaşkanı Zelenskiy, egemen toprakların ele geçirilmesi dışında herhangi bir şey hakkında yorum yapmıyor. Azak Denizi Ukrayna toprağıdır. Ruslar onu ele geçirdi. Ukraynalı yetkililerin eylemleri nerede? Bunun için yaptırımlar nerede?

Bu iki yılı kaybetmiş olmamıza rağmen artık Ukrayna olarak birleşmemiz gerektiğine inanıyorum. Parlamento, hükümet, Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi’ndeki çabaları birleştirerek canı, insanların sağlığını, Ukrayna devletinin varlığını korumak için hazırız.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com