Poroşenko, Ukraynalıları ekonomik krizden korumak için beş öneri getirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Poroşenko, Ukraynalıları ekonomik krizden korumak için beş adım önerdi: emekli maaşları, sübvansiyonlar, askeri ve tıbbi personele yapılan ödemeler, yerel yönetimlerin korunması

Fotoğraf: Petro Poroshenko (eurosolidarity.org)

Avrupa Dayanışma Partisi lideri ve eski cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, uzlaşma konseyi sırasında, ekonomik krizin tam ortasında Ukrayna’da yapılması gereken beş ana destek alanını açıkladı.

“Eurosolidarity” sitesinde yayınlanan önerilerinde Poroşenko “Politik sezonun başında çok ciddi kriz sorunlarıyla karşı karşıyayız. IMF’den dünyaya hediye olarak verilenlerden 2.7 milyar dolar aldık. Ve bütçeyi incelemeden önce, parlamentonun bu fonların dağıtımı ve kullanımı konusunda Anayasa’ya uygun olarak sürece dahil olmasını talep ediyorum.” dedi.

Poroşenko’ya göre, ilk sırada önem arzeden konu emekli maaşları, çünkü krizden en çok emekliler zarar görüyor, temel gıda fiyatlarındaki %40-50’lik bir artışla birlikte paraları kalmadı.

Poroşenko emekliler için “Dilenciye dönüştüler” diyor ve ekliyor: “Bizim önerimiz: IMF pahasına, bireysel Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere, ortalamanın altında emekli maaşı alan herkese asgari emekli maaşı tutarında on üçüncü emekli maaşı tahsis edilecek bir uygulamadır.” dedi.

İkinci pozisyonun Ukrayna Silahlı Kuvvetleri olduğunu belirten Poroşenko. “2014’ten bu yana ilk kez, Ukraynalı askerlere yapılan ödemelerde gecikme yaşandı ve parasal destek artırılmadı. Geçmişte bir asker ülkedeki ortalama ücretin %60 fazlasını alırken, bugün %27’i daha azını alıyor.Derhal dikkate almalı ve askerler için ek finansman sağlamalıyız.” dedi.

Üçüncü adımın sübvansiyonlar olduğunu belirterek “Bu yılın bütçesinde sübvansiyonlardan yararlananlar planlandı ve halkımız kış sezonu için sübvansiyonsuz kalıyor. Ayrıca, benim görev süremde 7 milyon hane sübvansiyon almıştı. Devlet bütçesinde derhal değişiklik yapılmalı.” şeklinde konuşarak halk için sübvansiyonların arttırılmasını talep etti.

Poroşenko‘ya göre dördüncüsü ise COVID-19. Beşinci cumhurbaşkanı, “Bu fonlar, doktorların mali güvenliğini artırmak, aşı, ilaç ve koruyucu ekipman sağlamak için kullanılmalıdır.” dedi.

Ukrayna’daki en büyük caminin inşaatı Odessa’da başladı

Poroshenko, artan tarifelerin sorumluluğunun yerel makamlara devredilemeyeceğine inandığını belirterek beşinci adımı açıkladı: “Ademimerkezileşme programını savunmalı, bugün bu korumaya ihtiyaç duyan yerel yönetimlerin çıkarlarını savunmalı ve böylece halkın çıkarlarının korunmasını sağlamalıyız. Herkesi bunun için birleşmeye çağırıyorum.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com