Poroşenko, Fener Rum Partiği Bartholomeos ile İstanbul’da biraraya geldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Poroşenko ile yaptığı görüşmede, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin gelişimini görmekten memnun olduğunu ve Ağustos ayında Ukrayna’ya yapacağı ziyareti heyecanla beklediğini belirtti.

Avrupa Dayanışma Partisi basın servisi Poroşenko’nun mesajını yayınladı. Poroşenko “Kutsal Hazretleri’ne Tanrı’ya olan büyük inancı, Ukrayna’ya olan büyük inancı ve Ukrayna’ya olan büyük sevgisi için teşekkür ettim.” dedi.

Poroşenko ayrıca Patrikhane Kilisesi’ndeki Kutsal Üçlü Günü vesilesiyle İlahi Liturjiye katıldı. Liturji, Ekümenik Patrik Bartholomeos tarafından yönetildi.

Bartholomoes “Bugün Sayın Lord’u ağırlamaktan ve katedralimizde birlikte dua etmekten mutluluk duyuyoruz. Kesinlikle bildiğiniz gibi, şimdi Paskalya’dan elli gün sonra büyük Ortodoks Kutsal Üçleme bayramı. Ve birlikte otosefaliyi nasıl bahşettiğimizi hatırlamak bir zevkti. Yeni Kilisenin nasıl geliştiğini ve ilerleme kaydettiğini görmekten çok memnunum.” dedi.

Ağustos ayında Ukrayna’yı ziyaret etmeyi planladığını doğrulayan Patrik. “Rabbimize şükrediyoruz, Ukrayna’nın bağımsızlığının otuzuncu yıl dönümünü Ukraynalılarla birlikte kutlamak için Ağustos ayında Ukrayna’yı ziyaret etmeyi dört gözle bekliyorum. Bu nedenle, Konstantinopolis Ortodoks Kilisesi’nin çabaları ve misyonerlik çalışmaları sayesinde Hristiyanlaşan kutsal Ukrayna topraklarında yeniden bulunmanın zevkini ve mutluluğunu yaşayacağız.” diye kaydetti.

Ekümenik Patrik, “Ukrayna’daki tüm insanlara, istisnasız, hiçbir ayrım yapmadan tüm Ukraynalılara kutsama ve selamlarımı gönderiyorum. Tanrı Ukrayna’yı ve Ukraynalıları korusun” dedi.

ABD’deki Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Batı Piskoposluğu başkanı, Liturjiye de katılan Başpiskopos Daniel Zelinskiy de, Ukraynalıların Kutsal Üçlü Günü’nü tebrik etti.

Başpiskopos Daniel, “Bu Litürji sırasında, tüm Ekümenik Ortodoks Kilisesi gerçekte birleşti, farklı dilleri kabul etti ve burada, Patriklik Katedrali’nde Ukrayna halkı için En Yüksek Taht’ın önünde dua etti” diyerek Poroşenko’nun Ukrayna Ortodoks Kilisesi için otosefali Tomos’u elde etmedeki son derece önemli rolüne dikkat çekti.

Başpiskopos Daniel “Ukrayna’nın beşinci Cumhurbaşkanı Petro Alekseeviç‘in katkısı paha biçilemez, çünkü Ukrayna halkı yüzyıllar boyunca kendi metropollerine sahip olmak, metropollerini ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin otosefalini restore etmek için tarihi adaleti yeniden kurmaya çalıştığında itici güç oydu. Sadece Ukrayna halkının manevi yaşamının yanı sıra sosyal yönü olarak bir millet olarak kim olduğunu da. Bu nedenle, Ekümenik Patrik Tomos’u Kiev Metropoliti Epifaniy’e tüm Ukrayna’nın huzurunda teslim ettiğinde manevi bağımsızlığımızı aldık.” diye hatırlattı.

Litürji, özellikle Hristiyanlıkta, halka açık dinî ibadetlerin nasıl yapılacağını belirleyen formlar bütünü. Bu formlara uygun olarak düzenlenmiş ayinlere de litürji denir.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com