Poroşenko, Bu Bir Saldırganlık Eylemidir, “Bu Savaştır”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya’nın Karadeniz’de Ukrayna askeri gemilerine saldırmasının bir olay ya da bir kriz olmadığını, savaş anlamına geldiğini ifade etti.

Kırım Haber Ajansı (QHA)’nın haberine göre, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, uluslararası toplumu Rusya’nın saldırgan eylemlerine karşılık sadece açıklamalarla yetinmeyerek eyleme de geçme çağrısında bulundu.

Fox News için konuşan Poroşenko, “Rusya’nın 10 askeri gemisi sebepsiz yere ateş açtı… Bu bir saldırganlık eylemidir. Bay Putin, bu savaştır. Bu şaka değil, bu olay veya kriz değil, sizin silahlı kuvvetleriniz Rus bayrağı altında uluslararası sularda Ukrayna askeri gemilerine saldırdı. Başka bir açıklaması olamaz.” dedi.

Kınamaların ardından faaliyete geçme zamanının geldiğini vurgulayan Poroşenko, “Putin’in bu eylemlerine cevaben tepki vermeliyiz ve harekete geçmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı NATO’nun Karadeniz’deki filosunu büyütmeyi teklif etti ve Rusya’ya karşı yeni yaptırım uygulayıp Avrupa ve ABD limanlarını Rusya için kapatma çağrısını yineledi.

Rusya, Karadeniz’de Kerç Boğazı yakınlarında 25 Kasım tarihinde güya “karasularının ihlal edildiği” iddiasıyla Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait gemilere silahlı saldırı gerçekleştirdi.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, Kerç Boğazı açıklarındaki Rusya Federal Güvenlik Servisine (FSB) ait sınır güvenliği teknesinden Ukrayna savaş gemilerine ateş açıldığı bildirildi.

Saldırıdan sonra Ukrayna’ya ait üç gemi Rus özel kuvvetleri tarafından ele geçirildi. Gemide bulunan 24 Ukraynalı asker esir alındı. Saldırıda 3 askerin yaralandığı bildirildi.

Daha sonra Kırım’ın sözde mahkemeleri Ukraynalı askerler hakkında tutuklama kararı aldı. Rusya tarafından alıkonulan 24 Ukraynalı asker 25 Ocak 2019’a kadar tutuklu kalacağı duyuruldu. 30 Kasım tarihinde ise Ukraynalı askerlerin Moskova’ya sevk edildiği duyuruldu. 21 Ukrayna askerinin Lefortovo tutukevine, yaralı 3 askerin ise Matrosskoya Tişına tutukevinin hastanesine yerleştirildiği aktarıldı.

QHA

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com