Poroşenko: “AB ve ABD limanlarına Rus Gemilerinin Girişi Yasaklamalı”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Deniz Hukuku Sözleşmesi ve Ukrayna-Rusya arasında Azak Denizi ve Kerç Boğazı kullanımı konusunda imzalanan anlaşma çerçevesinde davrandığını, ancak Rusya’nın tüm dünyaya karşı geldiğini ifade etti.

Kırım Haber Ajansı (QHA) haberine göre, Fox News için konuşan Poroşenko, “Kesinlikle açık olan durumu size söylemek istiyorum. Ukrayna kargo gemileri ve Ukrayna Deniz Kuvvetleri uluslararası hukuk normları çerçevesinde faaliyet gösteriyor.” dedi.

Uluslararası sözleşmelere göre Ukrayna’ya ait askeri gemilerin, Rusya’dan herhangi bir izin istemeleri gerekmediğini kaydeden Poroşenko, Kerç Boğazı’nda çalışan tüm Rus şirketlerinin Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin yaptırım listesinde yer aldığını ve onlarla iş birliği yapmanın yasa dışı olduğunu hatırlatarak, Bu durumda Rusya tüm dünyaya karşı çıkıyor. Rusya, Ukrayna karasuları içinde seyrüsefer serbestisini bloke ediyor.” diye kaydetti.

Ukrayna’nın Azak Denizi’nde Mariupol ve Berdyansk olmak üzere iki limana sahip olduğunu ve Ukrayna’nın metalurji endüstrisinin ihracatının yüzde 40’ının söz konusu limanlardan geçtiği hatırlatan Poroşenko, Azak Denizi’nin abluka veya işgalinin ülkenin ekonomisini negatif etkilediğini vurgularken, “Ne biz, ne de Avrupa Birliği bunu kabul edemeyiz.”  dedi.

Oluşan durumda Azak Denizi ve Kerç Boğazı’nın işgalini durdurmak ve seyrüsefer serbestisini geri kazanmak için bir senaryo oluşturmak gerektiğini savunan Poroşenko, “Ayrıca bu durumda Rus gemilerine Avrupa ve ABD limanlarına giriş yasağı konulmalı.” diye kaydederek Ukrayna’nın bu konuda ortaklarıyla işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com