Polonya’daki Ukraynalı işçilerin % 30’u koronavirüsten ötürü işini kaybetti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Uluslararası İstihdam Şirketleri Derneği Başkanı Vasil Voskoboinik tarafından verilen bilgiye göre koronavirüs pandemisi nedeniyle, Polonya’da çalışan Ukraynalıların yaklaşık % 30’u işlerini kaybetti. Şimdi yeniden işe gitmek için sınırların açılmasını bekliyorlar.

Voskoboinik “Bugün Polonya’da yapılan çeşitli anketlere göre, Ukraynalıların % 30’u orada işini kaybetti. Şimdi çoğunlukla evde oturuyorlar ve işe gitmek için sınırların tekrar açılmasını bekliyorlar. Karantina koşullarında, ülkeler kapandığında ve iç hareketler sınırlı olduğunda, sadece ekonomik faaliyetin erken restorasyonu umut edilebilir.” dedi.

“Vatandaşlarımız neredeyse tüm sektörlerde çalışıyor, ülkenin GSYİH’sında önemli bir artışa katkıda bulunuyor ve Polonyalılardan (günde 10-12 saat) daha fazla çalışıyor. Ancak karantina altında, ülkenin yaşam döngüsünü sürdürenlerin dışında kalan tüm işletmeler durdurulduğundan, birçok işçi geçici olarak işlerini kaybediyor.” diye ekliyor.

Dolayısıyla, eğer koronavirüsün arkasına bir ekonomik kriz gelirse, bazı işletmeler hiç açılmayabilir.

Ukraynalıların Polonya’ya ne zaman gitmeyi bırakacağıyla ilgili olarak da “Bu yıl Polonya ekonomisi durgunluğa girerse, bu ülkede Ukrayna emek göçmenlerine hala çok ihtiyaç duyulacak, çünkü emek sıkıntısı koşullarında, bu ihtiyacı hızlı ve profesyonel bir şekilde kapatabilen bizim vatandaşlarımızdır. Polonya’nın Ukraynalılara ihtiyacı kalmaması için ekonomisi ülkemizin seviyesine düşmelidir (şimdi Polonya’nın GSYİH’si Ukrayna’dan 5 kat daha yüksektir) ve ancak ondan sonra vatandaşlarımız ülke içinde kalacaktır.” diye açıklıyor uzman.

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com