Polonya’da çalışıp, göç etmek isteyen Ukraynalı işçilerin oranı % 67 oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Polonya’da çalışan ve göç etmeyi düşünen Ukrayna vatandaşlarının neredeyse % 67’si aileleriyle birlikte ülkeye taşınmaya istekli olduklarını ifade etti.

EWL İşgücü Piyasası için Göçmen Destek Piyasası tarafından bir anket çalışmasının sonuçları yayınlandı. Her 3 Ukraynalı işçiden biri Polonya’da yaşamak istiyor. 2018 yılına kıyasla artış gözlemlenmektedir.

Sonuçlara göre, göç etme isteğini ifade edenlerin % 40’ından fazlasında yüksek veya henüz tamamlanmamış yükseköğretim diplomaları var.

Ayrıca bakınız: Ukraynalı İşçileri Ülkede Tutmak İçin Polonya’da Ücretler Yükseltiliyor

Ukraynalılar , Polonya’da yaşamanın avantajlarını şöyle ifade ediyor:

• Daha yüksek yaşam kalitesi ve refah (% 66,5);
• Daha yüksek maaş veya gelir oranları (% 46).

Bununla birlikte, katılımcıların neredeyse % 28’i çoğu zaman gerçek çalışma koşullarının işverenler tarafından belirtilenlerden farklı olduğunu da belirtmiştir.

Ankete katılanların % 75’inden fazlası Polonyalı bir oturma izni almayı düşünerek neredeyse onları harekete geçirecek ana adımı atmak istiyor.

Polonya’daki istihdam edilenlerin % 60’ı çalışma vizesi ile ülkede bulunurken; Ukrayna ve AB arasındaki vizesiz seyahati kullanarak çalışanların oranı arttı.

* 2014’ten bu yana Ukrayna’dan Polonya’ya işçi göçmenlerinin sayısı beş kat arttı: 300 binden yaklaşık bir buçuk milyona çıktı.
* Temmuz ayı verilerine göre, Polonya’da 8 saatlik bir programla 15 bin UAH ve 12 saatlik bir programla 12-35 bin UAH kazanılabilmektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com