Polonya’da bulunan Ukraynalı sigortasız kişiler de ücretsiz olarak aşılanacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Polonya’da koronavirüse karşı aşılamanın üçüncü aşamasında yasal olarak ülkede bulunan ancak sağlık sigortası bulunmayan Ukrayna vatandaşları da aşı olacak.

Polonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada “Yasal olarak Polonya’da bulunan (örneğin, geçici ve kalıcı oturma kartına sahip) üçüncü ülkelerden (AB dışından) yabancılar, Polonya vatandaşları ile aynı koşullar altında aşılanacaktır. Bu, sigortasız yabancıların da ülke bütçesi pahasına aşı olacağı anlamına gelmektedir ” dedi.

Belirtildiği gibi, aşı için Ukraynalıların sadece pasaportlarını göstermeleri gerekecektir.

Ukrayna vatandaşları da dahil olmak üzere yabancıların aşılanması, kampanyanın son aşaması olan üçüncü aşamasında gerçekleşecektir. Sıfırıncı aşamada doktorlar, ilk aşamada yaşlılar, öğretmenler, kolluk kuvvetleri ve ikinci aşamada kronik hastalıkları olan kişiler, ekonominin kritik sektörlerinde çalışanlar aşılanmaktadır.

Polonya İstatistik Ofisi’ne göre, 2020’nin başında ülkede yaklaşık 1.3 milyon Ukrayna vatandaşı olabilir.

Ocak 2021 itibariyle de 530 binden fazla Ukrayna vatandaşı devlet sağlık sigortasına sahiptir.

Polonya Yabancılar Bürosu’na göre Ocak 2021 itibariyle, 244.2 bin Ukrayna vatandaşının Polonya Cumhuriyeti’nde geçici ve kalıcı ikamet kartı bulunuyor.

Geçen yıl Nisan ayında, Polonya makamları, kapatma sırasında yasal olarak ülkede bulunan AB dışından gelen işçi göçmenlerinin, vizeleri sona erdikten sonra ve pandemi döneminden 30 gün sonra Polonya Cumhuriyeti’nde kalmalarına izin verdi. Bu kural bugün için geçerlidir.

Bugüne kadar Polonya’da yaklaşık 2.4 milyon aşı yapılmıştır. Şimdi ülke aşılamanın sıfır ve ilk aşamalarını eş zamanlı olarak sürdürüyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com