Polonya, Ukraynalı “zarobitçan” için 14 günlük karantinayı iptal etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Polonya Tarım Bakanı, Ukrayna’dan çiftliklerde çalışmak üzere gelen mevsimlik işçilerin, gerekli iki haftalık karantinaya girmek zorunda kalmayacaklarını açıkladı.

Polonya Tarım Bakanı Jan Krzysztof Ardanovsky, bu yolla işçilerin Polonya’nın doğu sınırından gelişini basitleştirmeyi planladıklarını, karantina sırasında çiftliklere gelen yabancıların varıştan itibaren hemen işe başlayabileceklerini; ancak, bu durumun diğer endüstriler için geçerli olmadığını belirterek şöyle devam etti: “Bu olgunun ölçeğinin ne olacağını ve bu şekilde kaç  kişinin Polonya’ya geleceğini bilmiyoruz.” dedi.

Tarım Bakanı, yabancı işçilerin kamu fonları kullanılarak koronavirüs enfeksiyonu için test edilmeyeceğini kaydederek “çünkü bütçeden yapılan bu tür masraflar yasadışı” dedi.

Ardanovsky “çiftçilerle görüşerek” hasat için talep üzerine işsiz Polonyalılara da seslenerek “Bu, çiftçilerle dayanışma unsuru, aynı zamanda doğanın bize verdiği ürünleri toplamanın yanı sıra, özellikle gıda kıtlığını önlemek ve mağazalarda fiyatları artmaması için gereklidir.” dedi.

Zarobitçan ( заробитчан): Ukraynalı göçmen işçilere verilen isimdir.

Financial Times gazetesinde  12 Nisan’da yayınlanan bir makaleye göre, birçok Ukraynalı koronavirüs pandemisi nedeniyle ülkeyi terk ettikten sonra Polonyalı şirketler ciddi bir işgücü sıkıntısı yaşıyorlar. Yayına göre, 2019’da Polonyalı yetkililer Ukraynalılara 1.5 milyon özel çalışma izni verdi. Ukraynalılar çoğunlukla fabrikalarda, şantiyelerde, çiftliklerde, otellerde, restoranlarda ve süpermarketlerde çalışmaktadır.

Ukrayna Sosyal Politika Bakanlığı, 2019 yılında 3.2 milyondan fazla kişinin yurtdışında kalıcı olarak çalıştığını bildirdi. Bazı Ukraynalı “zarobitçan”ların koronavirüs pandemisi ve  Ukrayna tarafından hava trafiğinin kapatılması nedeniyle işini kaybettiği bildirildi.

24 Nisan’da, Finlandiya koronavirüs pandemisinden kaynaklanan kısıtlamalara rağmen, Ukrayna’dan mevsimlik işçileri almak için bir uçuş düzenledi.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com