Polonya, Ukrayna’dan çalışmak için doktor ve hemşire akını bekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Polonya, 2021 yılında, Avrupa Birliği dışından sağlık çalışanları için, basitleştirilmiş çalışma izni alma prosedürü sayesinde, Ukrayna’dan çalışmak için ülkesine gelecek sağlık çalışanlarının sayısının artmasını bekliyor.

Zn Ukrayna’nın verdiği habere göre, 2020 yılında Ukrayna’dan 4.2 binden fazla kişinin Polonya sağlık ve sosyal bakım sisteminde çalıştığı bildirildi.

Polonya Kalkınma, Çalışma ve Teknoloji Bakanlığı’na göre, Ukrayna’dan 41 doktor geçen yıl Polonya’da iş buldu, 2019’da bu sayı 27 idi. Polonya’nın Puls Biznesu gazetesine göre Ukrayna’daki doktorlar uzun zamandır çalışmak için Polonya’ya gelmeye hazır, ancak bu katı hükümlerle engellenmişti. Artık bu engel kaldırılmıştır.

Polonya’da şu anda toplam 142,000 doktor ve yaklaşık 38,500 diş hekimi çalışmaktadır. Polonya, bin kişiye düşen 2.4 hekimlik gösterge ile Avrupa’nın son sıralarında yer alıyor. Yüksek Tabipler Odası, ülkede 68,000 doktor açığı olduğunu tahmin ediyor. Böylelikle personel açığı yurtdışından uzmanlar ile tamamlanabilir. Bugün ülkede 1,594 yabancı doktor çalışıyor. Bunların 318’i Avrupa Birliği’nden ve 1276’sı dünyanın farklı yerlerinden (örneğin, Moritanya, Sri Lanka, Tanzanya, Ruanda, Nepal). Ancak dışarıdan gelen en büyük grup Ukraynalılar (550), Belaruslular (330) ve Ruslardır (57).

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com