Pasaport Endeksi. Ukrayna sıralamada iki sıra kaybederek 37. sıraya düştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Henley & Partners pasaport sıralamasında iki sıra kaybederek 35. sıradan 37. sıraya geriledi.

Pasaport Ukrayna

Şirketin üçüncü çeyrek sonuçlarına göre kısmi pozisyon kaybına rağmen Ukrayna, Yeni Kaledonya ile vizesiz giriş anlaşması imzalayarak pasaportun gücünü bir puan artırdı. Artık Ukrayna pasaportu sahipleri dünyanın 137 ülkesinde vizesiz veya varışta vize ile seyahat edebiliyorlar.

Kazakistan, Beyaz Rusya Cumhuriyeti, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan, raporlama döneminde pozisyonlarını değiştirmedi ve vizesiz seyahat anlaşmaları imzalamadı. Arnavutluk’a geçici olarak vizesiz giriş hakkı almasına rağmen, Rusya Federasyonu sıralamada 48. sıradan 51. sıraya yükseldi.

Endekste ilk sırayı, dünyanın 193 ülkesinin sınırlarını vatandaşlara açan Japon pasaportu tutuyor. Singapur, 192 ülkeye vizesiz erişim ile ikinci sırada yer alırken, Güney Kore ve Almanya 191 destinasyona vizesiz erişim ile üçüncü sırada yer alıyor.

Ancak uygulamada, tüm bu pasaportların sahipleri, halen yürürlükte olan karantina kısıtlamaları nedeniyle daha az ülkeye erişebiliyor. Pasaportların gerçek kapasitesinin zayıflaması, nüfusun yüksek oranda aşılandığı ABD ve İngiltere gibi ülkelerde gözlemlenmektedir.

Henley & Partners, uluslararası hareketliliğin 2019 seviyesinden yalnızca %12 oranında geri kazanıldığını belirtiyor. Pasaportların teorik olanakları ile seyahate gerçek erişim arasındaki fark önemini koruyor.

Henley & Partners Yönetim Kurulu Başkanı Chris Kelin “Artan izolasyonizm ve küreselleşmeden uzaklaşma eğilimi, şüphesiz, küresel ekonomiye daha fazla zarar verilmesi, uluslararası hareketlilikte önemli bir azalma ve aileleri ve işletmeleri için kişilerin seçiminde kısıtlamalar dahil olmak üzere ciddi sonuçlara yol açacaktır” dedi.

Aynı sıralamada Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile 111 ülkeye vizesiz veya varışta vize ile seyahat edilebilmektedir. Türk pasaportu bu puanıyla 56. sıradadır.

Ayrıca bir başka pasaport endeksinde Türkiye ve Ukrayna pasaportlarının hangi ülkeler için vizesiz, e-vize, varışta vize gibi olanaklar sağladığını karşılaştırmalı olarak görebilirsiniz.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com