Para koklar: Ukrayna neden yatırımcılar için çekici değil (araştırma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası denetim şirketi EY tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Ukrayna doğrudan yabancı yatırım için Avrupa’nın en çekici 20 ülkesi arasında bulunmamaktadır.

Birincisi, yatırımlar her yerde azalıyor ve ikincisi ve bu ana şey, Ukrayna uluslararası sermaye için bir mıknatıstan ziyade bir korkuluk olarak görünmektedir.

Doğrudan yabancı yatırımı olan proje sayısı ( DYY) bakımından Ukrayna, 20 Avrupa ülkesi arasında yer bulamadı. Bu, EY’nin son zamanlarda yaptığı açık bir çalışmadan ortaya çıkan ve hayal kırıklığı yaratan bir sonuçtur. Çok uluslu şirketlerin yüzden fazla üst düzey yöneticisinin katıldığı çalışmada, gelecekteki ve mevcut projelere yatırımları yönlendirecekleri ülkelerin ana yönleri ortaya çıkardılar. Ayrıca Fransa, Polonya, Slovakya’nın neden en önemli yirmi öncelikli ülke arasında bulunurken, Ukrayna’nın uzun süredir bu listede bulunmadığını belirttiler.

Ukrayna’nın durumu için “en kötü değil, ama en belirsiz” olarak tanımladılar.

Temmuz ayı başlarında, Ukrayna’da faaliyet gösteren 1000’den fazla yabancı sermayeli şirketi birleştiren Avrupa İş Birliği ( EBA), Yatırım Çekiciliği Endeksi üzerine bir çalışmanın sonuçlarını sunuldu. Ukrayna’nın puanı beş üzerinden 2.51 olarak çıktı. Endeks, ulusal ekonominin durumu açısından en zor yıl olan 2015’ten bu yana çok değişmedi.

EBA İcra Direktörü Anna Derevyanko “Yatırımcının Ukrayna’ya para yatırmak gibi bir isteği yok; endeks bu sonucun özünü açıklıyor. Yatırımcı duyarlılığının iyileştirilmesi için herhangi bir ön koşul yoktur.” dedi.

Ukrayna sınırındaki yabancı sermayeyi engelleyen anahtar faktör, yüksek düzeyde yolsuzluk ve düşük adalet olarak gösterilmektedir.

Denetim şirketi Aksenova’nın yönetim kurulu başkanı ve Cenevre Group International’ın ortaklarından Elena Makeeva,Güven ekonomisi inşa etmedik” diyor. “Biz hala her anlamda öngörülemiyoruz.” dedi.

Kaynak: nv.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com