Ombudsman: Ukrayna’nın yurtdışında kaç çocuğu “teslim ettiğini” bilmiyoruz (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Çocuk hakları konusunda Ukrayna cumhurbaşkanlığında tam yetkili olan Mikola Kuleba, ticari taşıyıcılığa karşı çıkıyor ve Ukrayna’nın bebekler konusunda bir online mağaza haline geldiğini söylüyor.

taşıyıcı annelik

Ukrayna’daki taşıyıcı annelik meselesinin düzenlemesinin olmadığını ve çocuk haklarını ihlal ettiğini belirten Kuleba “Taşıyıcılık Ukrayna’da düzenlenmemiştir ve çocuk haklarını ihlal etmektedir. Ukrayna’da ticarileştirme ve böyle bir hizmet alma izni, Ukraynalı çocukların yurtdışına kontrolsüz satışına katkıda bulunmaktadır… Anneden uzak bir bebeğe sahip olmak doğal değildir. Böylece, Ukrayna sadece bebeklerle alakalı uluslararası bir online mağaza haline gelmiştir. Ve Ukrayna’nın bu şekilde tedarik ettiği çocukların gerçek sayısını bilmiyoruz. “ dedi.

Genetik ve biyolojik annelik konusunda da değinen Kuleba “Hiçbir devlet bir çocuğa (özellikle yabancı bir çocuğa) bir aile “sağlamak” zorunda değildir. Ancak, her çocuğun devredilemez bir aile hakkı vardır. Ve bu bağlamda, bir çocuğu doğuran, ancak genetik annesi olmayan bir “anne” kavramı göz ardı edilmektedir. Bugün otelde olan çocukların aslında Ukrayna’da biyolojik anneleri var. Eğer, taşıyıcılık süreci organize edilirse, şimdiki gibi hem genetik hem de biyolojik ebeveynler olmadan kalmazlardı.” diye ekledi.

Taşıyıcı annelik, kadınlara gelir sağlarken, kimi yetişkinlerin de ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmakta olup çocuğun haklarını ihlal eden bir uygulamadır diye de belirtti.

1991 yılında, Alman parlamentosu, taşıyıcı anneliğin çocuk haklarına aykırı olduğunu, özellikle çocuk ve onu doğuran anne arasındaki ilişkinin dikkate alınmadığını belirtti. Ve çocuğun biyolojik anneden ayrılmasının olumsuz sonuçları olabileceğini de belirten Kuleba “Kategorik olarak ticari taşıyıcılığa karşıyım, bu tamamen çocuğun nesneleştirilmesi ve bir meta olarak konumlanmasıdır.”

Сурогатне материнство в Україні неврегульоване і порушує права дітей.

Сурогатне материнство в Україні неврегульоване і порушує права дітей. Комерціалізація і дозвіл отримувати таку «послугу» в Україні сприяє безконтрольному продажу українських дітей за кордон. Ситуація з немовлятами в готелі, яка набула розголосу – ще раз показує безправність дітей, народжених сурогатними матерями. Народження дитини далеко від матері є неприроднім. У такий спосіб Україна просто стає міжнародним онлайн-магазином з немовлятами. І реальну кількість таких дітей, яких «постачає» Україна таким чином, ми не знаємо. Жодна держава не зобов’язана «забезпечити» сім’ю дитиною (тим більш іноземну). Проте кожна дитина має невід’ємне право на сім’ю. І в цьому контексті опускається поняття «матері», яка народила дитину, але не є її генетичною матір’ю. Діти, які сьогодні знаходяться в готелі фактично мають біологічних матерів, які знаходяться в Україні. Але за умови організації процесу сурогатного материнства вони наразі залишилися без батьків. Як генетичних, так і біологічних.Сурогатне материнство – це експлуатація жінок з метою отримання доходу приватним бізнесом і задоволення потреб дорослих. Але воно є таким, що порушує права дитини. Ще в 1991 році представники однієї з палат парламенту Німеччини заявляли, що сурогатне материнство суперечить правам дитини, зокрема не беруться до уваги зв'язки між дитиною та матір'ю, яка її виношує. І вилучення дитини в біологічної матері може мати негативні наслідки. Я категорично проти комерційного сурогатного материнства, це об’єктивізація дитини і позиціювання її як товару.

Микола Кулеба paylaştı: 14 Mayıs 2020 Perşembe

Ukrayna Ombudsmanı: Karantina sonunda bu şekilde 1000 çocuk olacak

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi başkanı, Ukrayna Ombudsmanı Ludmila Denisova bu duruma öfkelendiğini belirterek taşıyıcılığı derhal çözüm bulunması gereken bir problem olarak adlandırdı.

Ombudsman, sadece Ukraynalıların taşıyıcı hizmetlerini kullanması için yasada değişiklik yapılmasını istedi. Denisova verdiği bir brifingde, Ukrayna’daki karantina sona ermeden önce, yabancılar için taşıyıcı annelerden doğan bin çocuğun ülkeden çıkamayacağını söyledi.

Denisova “Kiev’deki Venedik Hotel 51 çocuk vardı, 15’i ebeveynleri ile birlikte. 36 çocuk iki odadaydı. Tüm çocuklar için doğum belgesi verildi. Bu çocukların ebeveynleri Çin, Almanya, İspanya, Fransa, İtalya, Bulgaristan, Romanya, İngiltere, ABD vatandaşları da dahil olmak üzere yabancılar …Bu BioTex kliniğinden gelen bir itiraz ile Ukrayna’da bir bütün olarak 100’den fazla çocuğun bu tür üreme tıbbı merkezlerinde ebeveynlerini beklediğini öğrendim. Öyle bir tahminde bulundular ki, karantina sonunda bu çocuklar yüzlerce değil bin olacak. “

15 bebeğin ebeveynleri karantinadan önce Ukrayna’ya gelmeyi başardılar, ancak ülkeyi terk edemiyorlar. 36 bebeğin ailesi ise karantina nedeniyle Ukrayna’ya gelemiyor. Ombudsman’a göre aileler Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçtiklerini bildirdiler, ancak önce kendi büyükelçiliklerine dönmeyi teklif ettiler ve daha sonra bu devletlerin diplomatik temyiziyle Ukrayna’nın sorunun çözülmesine yardımcı olması gerekiyordu, ancak devletler ve bazı büyükelçilikler bunu yapmayı reddetti.

Ombudsman Denisova’ya göre, Dışişleri Bakanlığı ve göçmenlik hizmeti, ebeveynlerin gelip çocuklarını alabilmesi için böyle bir mekanizma geliştirmeye çalıştı. Özellikle, bu ebeveynlerin her biri uygun bir açıklama ile İnsan Hakları Komiseri’ne başvurmalıdır, Ukrayna’dan giriş ve çıkış sorununu çözmelerine yardımcı olacaktır.

Denisova ayrıca elli bebeğin bulunduğu Venedik Hotel’in BioTex kliniğine ait olduğunu, bu yüzden orada olduklarını açıkladı. Ombudsman temsilcileri, çocukların bulunduğu otelde ihlal görmedi. Temiz, düzenli olduğunu ve ebeveynlerin bebekleri online olarak izleyebildiklerini söyledi

Коментар про новонароджених дітей способом сурогатного материнства, які перебувають в столичному готелі «Венеція».

Людмила Денісова paylaştı: 14 Mayıs 2020 Perşembe

Kaynak Fotoğraf: pravda.com.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com