OECD ülke risk değerlendirmesinde Ukrayna 6. gruba yükseldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) 31 Ocak Cuma günü yayınlanan raporunda Ukrayna’nın ülke risk değerlendirmesini 7. gruptan 6. gruba taşıyarak iyileştirdi.

İnterfax ajansının verdiği habere göre, Ekonomik Kalkınma, Tarım ve Ticaret Bakan Yardımcısı Taras Kaçka “Tabii ki, bu çok küçük, ancak Ukrayna ve Ukrayna şirketleri ile ilgili tüm riskler azalıyor. Bu, daha düşük sigorta maliyetleri, daha düşük kredi oranları, daha uzun vadeli kredi limitleri ve limitleri anlamına gelir!” dedi.

Ukrayna’nın yanı sıra Kosova 7. gruptan 6. gruba, Sırbistan 5. gruptan 4. gruba geçti. Türkiye ise 5. grupta yer almaya devam etti.

Aynı zamanda, OECD, özellikle Cezayir ve Umman‘ı 4. gruptan 5. gruba, Tunus’u 5.’den 6.’ya, İran ve Türkmenistan‘ı 6. gruptan 7. gruba taşıyarak ülke risk değerlendirmesini kötüleştirdi. 6.gruba Ukrayna’nın yanı sıra Belarus, Gürcistan, Ermenistan, Uganda, Sri Lanka, Nijerya, Moğolistan gibi ülkeler bulunmaktadır.

1997 yılında OECD katılımcıları tarafından, resmi ihracat kredileri için asgari prim ücretleri anlaşmalarıyla bağlantılı olarak ülke kredi riskini değerlendirmek ve ülkeleri sınıflandırmak için bir metodoloji oluşturulmuştur.

Ülke riski sınıflamaları, ülke riskini yansıtmaktadır. Katılımcı sistemi kapsamında yer alan ülke riski, transfer ve dönüştürülebilirlik riskini (yani bir hükümetin, bir işletmenin yerel para birimini yabancı para birimine dönüştürmesini ve / veya ülke dışında bulunan alacaklılara fon aktarmasını önleyen sermaye veya değişim kontrolleri uygulama riski) ve mücbir sebepleri (örneğin savaş, kamulaştırma, devrim, sivil rahatsızlık, seller, depremler) dikkate almaktadır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com