NBU’nun milyarlarca dolarlık desteğine rağmen döviz bürolarında doların artışı sürüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Döviz öngörüsü Uzmanlar

Ukrayna Merkez Bankası (NBU), döviz satarak grivnayı desteklemesi, doların ve euronun değerinde daha güçlü bir artışa engel oluyor. Ancak buna rağmen son 1 haftada 1 UAH’lık bir artış oldu.

Kiev’de bulunan döviz bürolarında ABD dolarının ortalama satış kuru, 9 ile 16 Mayıs arasındaki hafta boyunca neredeyse 1 UAH arttı ve an itibariyle 34.30-34.45 UAH seviyesinde bulunuyor.

Zaporoje’de işgalciler savaşmak istemeyen askerleri için bir hapishane kurdu

Maliye Bakanlığı portalının verilerine göre Euro’nun birim değeri de 35.75’ten 36.2 UAH’a yükseldi.

RoboForex analisti Andrey Goylov‘un belirttiğine göre, Ukrayna para birimi düzenleyicinin desteğiyle açıklanan göreli istikrarı hala gösteriyor: Açıklamalarında belirtildiği gibi yalnızca Merkez Bankası tarafından yabancı para birimlerinin 2.2 milyar dolarlık “net” satışı gerçekleşti.

Goylov “Böylece düzenleyici, son 2 ayda grivnayı desteklemek için yaklaşık 4 milyar dolar harcadı. Bu, Ukrayna ulusal para biriminin istikrara kavuşmasının ana nedenlerinden biridir.” dedi.

Aynı zamanda, grivna için olumsuz bir faktör, NBU’nun “askeri” yerel devlet tahvilleri (OVGZ) satın alarak hazineye 100 milyar UAH aktardığı devlet bütçe harcamalarının emisyon finansmanıdır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com