NATO: Putin’in Moldova’ya saldırıp saldırmayacağı artık çok açık

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
NATO, Ukrayna sınırında Rus askeri varlığının oluşturulmasıyla ilgili olarak bir bildiri yayınladı

NATO, Ukrayna’nın askeri işgalinin beşinci ayında Rusya’nın, Moldova’yı istikrarsızlaştırmaya çalıştığını ancak Transdinyester’e inecek askeri kapasiteye sahip olmadığını belirterek, Moldova’nın olası bir Rus işgali hakkında korku uyandıracak hiçbir işaret görmediğini belirtti.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana Joane, NATO’nun şu anda Rusya’nın Moldova’yı işgal etmesi konusunda korku yaratacak hiçbir işaret görmediğini kaydetti.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı “Rusya Federasyonu’nun askeri potansiyeli yok, ancak Dmitry Medvedev’in baskı, istikrarsızlaştırma, açıklama ve tehdit unsurları var.” dedi.

Ukrayna’daki savaş ve Moldova’daki durum:

14 Nisan 2022’de Moldova makamları, Rus ordusunu Moldova vatandaşlarını askere almaya çalışmakla suçladı. Bu sözler, İngiliz askeri istihbaratının Moskova’nın Transdinyester’deki insanları askere alarak Ukrayna’daki güçlerini yenilemeye çalıştığını söylemesinden günler sonra gelmişti.

22 Nisan 2022’de Rusya Federasyonu, savaşın “ikinci aşaması” sırasında Rus ordusunun Donbass üzerinde tam kontrol kurmayı planladığını ve bu da Kırım’a bir kara koridoru oluşturulmasına ve güney üzerinde kontrole izin vereceğini duyurdu. Bu sırada “Rusya Silahlı Kuvvetleri, Rusça konuşan nüfusa baskı uygulandığı Transdinyester’e bir çıkış daha verecek.” şeklinde açıklama yapıldı.

25 Nisan’da, Rusya Federasyonu’nun özel servisleri , tanınmayan “Pridnestrovian Moldova Cumhuriyeti” nin başkentinde patlamalarla provokasyon düzenledi.

26 Nisan’da Moldova makamları Transdinyester’i engellemeyeceklerini ve durumun barışçıl bir şekilde çözülmesinden yana olduklarını açıkladılar. Başkan Maia Sandu‘ya göre, Transdinyester’deki tırmanışa, bölgedeki güvenliği istikrarsızlaştırmak isteyen “askeri” güçler neden oluyor. “Bu, bölgeyi savunmasız hale getiriyor ve Moldova için risk oluşturuyor. Moldova’da barışı tehlikeye atabilecek eylemlere dahil etmeye yönelik her türlü provokasyonu ve girişimi kınıyoruz.” diye açıklama yaptı.

Aynı zamanda Sandu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile herhangi bir müzakere yapmayı planlamadığını açıkladı.

26 Nisan 2022’de Rusya Federasyonu birliklerinin Transdinyester bölgesine bir füze saldırısı düzenlemeye hazırlandığı ve bunun için Ukrayna’yı suçladığı biliniyordu.

Ukrayna benzin istasyonları akaryakıt satışındaki kısıtlamaları kaldırmaya başladı

27 Nisan 2022’de Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, Moldova’nın savaşa hazır bir ordusu olmadığını itiraf etti. Devlet başkanı, Moldova’nın profesyonel ve modern bir ordu oluşturmak için her türlü çabayı göstermesi gerektiğini vurguladı.

27 Haziran 2022’de Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, Rus birliklerinin konuşlandığı Transdinyester’den Ukrayna’ya yönelik herhangi bir yakın tehdit görmediğini söyledi.

Aynı gün, 27 Haziran’da Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, topraklarında Rus ordusunun bulunduğu Transdinyester’den yapılacak olası bir saldırıda Ukrayna’nın yanıt vereceğini söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com