Mutasyona uğrayan yeni koronavirüs türü Ukrayna’da da görüldü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bulaşıcı hastalık doktoru Viktor Petrov, Transkarpatya bölgesinde mutasyona uğramış yeni koronavirüs enfeksiyon vakaları olduğunu belirtti.

Koronavirüs Covıd-19 Test

Viktor Petrov, Ukrayna 24 televizyonunda katıldığı bir programda mutasyonu anlattı.

“Her şeyden önce, virüsün mutasyonunun doğal olarak meydana geldiğine ve bu virüsün doğal olarak çok aktif bir şekilde mutasyona uğrayacağına dikkat edilmelidir: tıpkı hepatit C virüsü veya grip gibi. Neden? Sadece bir RNA içerdiği için, genetik materyalin bir taşıyıcısıdır.

Şimdi, örneğin Avrupa ülkelerini çevreleyen bölgelerde, koronavirüs enfeksiyonunun klinik tablosunun özellikle gençlerde biraz değiştiği şimdiden görülebiliyor. Yani, anozmi olmayabilir (kokulara karşı hassasiyet kaybı), Ama her şey hafif formda olmasına rağmen akciğer dokusunda oldukça aktif olarak gelişmektedir.” dedi.

Doktor, yeni türün çoktan Ukrayna’daki hastalarda kaydedildiğini söyledi.

“Böyle bir örnek hastam Mykola. O bir işçi ve Ukrayna’dan Çek Cumhuriyeti’ne gidip geliyor. Ve Birleşik Krallık tarafından ilan edilen koronavirüs mutasyonu ile enfekte oldu. Bunu doğrulamak söz konusu olduğunda, Ukrayna genel testler ile bu virüsü tespit edemiyor. Ancak AB’de sigortası olan kişiler zaten mutasyona uğramış bir virüsü tespit edebilir. Bu nedenle, Transkarpatya’da virüsün yeni bir türüne bağlı enfeksiyon vakaları olduğunu doğrulayabildim.” dedi.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı, aşılamanın salgının üstesinden gelmeye yardımcı olup olmayacağını da konusunda ise şunları söyledi:

“Aşının belli bir uygulama çeşitliliği olacak. Yani grip aşısı gibi sadece iki enjeksiyon gerektirmeyecek, birkaç yıl içinde tekrar edilmesi gerekecek. Aşılama yoluyla koronavirüsü tamamen yeneceğimize dair büyük bir umut yok. Çünkü istatistiklere göre insanların yaklaşık % 35-40’ı aşıyı kategorik olarak reddediyor.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com