Muhalefet: Ukrayna, Batı ile Rusya arasında hesaplaşma platformu haline geldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Muhalefet Platformu – Yaşam İçin Partisi Siyasi Konseyi Başkanı Milletvekili Viktor Medvedçuk Kiev hükümetinin, Ukrayna’nın güçlü, bağımsız bir devlet olarak kalkınmasıyla ilgilenmeyen ve Ukrayna’yı sadece Rusya’yı zayıflatmanın bir aracı olarak gören batının dış denetimi altında bulunduğunu söyledi.

Viktor Medvedçuk

Capital’in haberine göre, Ukrayna’nın Nazi işgalcilerinden kurtarılmasının 76. yıldönümü münasebetiyle Krivoy Rog’daki törenlerin ardından bir brifing sırasında konuşan Medvedçuk “Güç, Amerika Birleşik Devletleri, Batılı alacaklılar ve uluslararası finans şirketleri tarafından dış denetim biçimindedir. Ve güçlü bir Ukrayna’ya ihtiyaçları yok. Rusya ile hesaplaşmak için bir platforma ihtiyaçları var. Zayıf bir Rusya’ya ihtiyaçları var. Ve Ukrayna’nın nasıl olacağı da umurlarında değil.” dedi.

Medvedçuk’a göre, bu durum Kiev’in Rusya karşıtı yaptırımları terk ederek ve ürünlerini Rusya Federasyonu ve BDT ülkelerine ihraç ederek Ukrayna ekonomisini yeniden canlandırma açısından partilerinin girişimlerini ve gelişmelerini desteklemekteki isteksizliğini açıklıyor. AB ile olan STA onları haklı çıkarmadı. Ve Ukrayna’nın da katıldığı Avrupa Birliği’nin Rusya karşıtı yaptırımları ve Rusya’nın misilleme önlemleri aslında Ukrayna’nın iç ekonomiyi mahvetti. Bununla birlikte, Ukrayna makamlarının yıkıcı taktikleri yakın gelecekte revize edilirse, sanayi sektörünün hala iyileşme şansı var.

Medvedçuk, “AB’de Rusya ve BDT ülkelerinde kaybettiklerimizden 10 kat daha az pazar kazandık” diyerek “Belki de durmalı, Ukrayna halkıyla ilgili deneyleri bitirmeli ve Avrupa ile serbest ticaret bölgesi için yapılan anlaşmanın zaten ekonomiyi mahvettiğini anlamalıyız? Belki de ürünlerimizin rekabetçi olduğu ülkelerin bölgelerine ihracat yapmak için geri dönmemiz gerekiyor? Yoksa kobay olmaya devam edecek miyiz? Önce Poroşenko ile, ve bugün Zelenskiy ile.” dedi.

Politikacıya göre, Rusya Ukrayna menşeli ürünlerin ithal ikamesini tamamlayana kadar, yaptırımların karşılıklı olarak kaldırılması süreci gerekli. Bu, yerli endüstriyel üreticilerin kaybettikleri zemini geri kazanmalarına ve Ukraynalılar için yeni işler yaratmalarına izin verecek.

Medvedçuk, “Rusya Federasyonu Başbakanı Mikhail Mişustin‘e tekliflerimi sunduğum” Ukrayna Makine Üreticileri ve İşverenleri Birliği’ne bağlı 15 işletmede 150.000 iş var. Ve binlerce Ukraynalı işletme Rusya pazarına ürün tedarik etti. Yaptırımların kaldırılması da ülkemiz ekonomisinin rekor bir şekilde büyümesine yol açabilir. “ diye ekledi.

Politikacı, yetkililerin Ukrayna vatandaşları için gaz fiyatını % 25 azaltma fırsatını görmezden geldiğini de hatırlatarak “Geçen yıl gaz fiyatını % 25 düşürme olasılığı hakkında konuşuldu . Önceki veya mevcut hükümet bir şekilde tepki verdi mi? Olmaz dedi. Ne için? IMF ve Soros Vakfı’nın gereksinimlerine göre, 1 Ekim’den itibaren gaz, ısı ve sıcak su temini için piyasa fiyatlarımız var.” dedi.

Politikacıya göre, bugün, gazın ortalama gümrük maliyeti bin metreküp başına 105 dolar, halk için fiyatı ise zaten bin metreküp başına 7,600 UAH. Ve daha önce tahmin edildiği gibi, dünya fiyatlarının bin metreküp başına 130-140 dolara yükselmesiyle, Ukraynalılar için doğal gaz fiyatı daha da artacak.

“Aynı zamanda hükümet, tarife belirlemenin yerel konseylerin yetkilerine atfedilmesi gerektiğini söylüyor. Nasıl? Tekelinizdeki gaz tedarikiniz var, fiyatı “Dusseldorf +” formülüyle oluşturuyorsunuz ve yerel meclisler sizi gümrük vergilerini düşürmeye zorlayacaklar çünkü halk bunu talep edecek mi? ” diyerek kızgınlığını belirtti.

Medvedçuk Ukrayna’nın, kişi başına düşen GSYİH açısından zaten Avrupa’da son sırada ve dünyada 122. sırada olduğunu; asgari ücret, asgari emekli maaşı ve vatandaşların refah düzeyi ve satın alma gücü göstergeleri açısından Avrupa’nın en düşük göstergesine sahip ülkesi olduğunu hatırlatarak “Biz hangi alanlarda ilk sıradayız? Suç düzeyi ve yolsuzluk düzeyi. Savaşmamız gereken ve ülkemizde olmaması gereken şey bu.” diye vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com