Morgan Stanley, Ukrayna’nın IMF’den yıl sonuna kadar para alma olasılığının düşük olduğuna inanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Morgan Stanley analistleri, çözülmemiş sorunların sayısı göz önüne alındığında, IMF’den bu yıl beklenen 0.7 milyar dolarlık dilimi almanın bile şüpheli göründüğünü belirtiyorlar.

Yatırım bankası, IMF ile olan programın ilk revizyonundan önce bile takvime aykırı olduğunu belirtti. Ukrayna’nın Uluslararası Para Fonu’ndan bu yılın sonuna kadar 0.7 milyar dolarlık bir dilim alması, IMF programı kapsamında devam eden çözülmemiş sorunların sayısı nedeniyle şüpheli görünüyor.

Analistlere göre, Ukrayna hükümetinin 2021’deki devlet bütçe açığını finanse etmek için aslan payını yerel devlet tahvillerine (OVDP’ler) kaydırma olasılığı çok yüksek ve bu da ülkeyi IMF ile işbirliği yapmaya itecek.

Morgan Stanley, açığın iç finansmanıyla ilgili zorlukların, dış finansmanı önemli ölçüde artırma ihtiyacına yol açabileceğine inanıyor.

Raporda, “Tüm yıl için net OVDP çıkışı, mevcut seviyeden çok daha yüksek olan 17 milyar UAH’lik ortalama bir aylık net çıkışı gerektirecek. Yalnızca bu yılın başından itibaren, OVDP’lerin net çıkışı 31 milyar UAH’a ulaştı.” denildi.

Morgan Stanley, bu durumun Ukrayna için tipik olduğunu ve fon tarafından önceki beş programda yalnızca % 40 oranında finanse edildiğini hatırlattı.

Bu bağlamda, analistler bu yıl Ukrayna Eurobond’larının ihracını gözardı etmiyor , ancak piyasada böyle bir fırsat oluşması gerekmektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com