Milovanov: Yarım milyon Ukraynalı koronavirüsten ötürü işini kaybedebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Koronavirüs pandemisi ve Ukrayna’da yayılmasını önlemek için kısıtlayıcı önlemler getirilmesi nedeniyle yaklaşık 170-500 bin kişi işini kaybedebilir.

Eski Ukrayna Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Timofey Milovanov tarafından yayınlanan mesajda şu anda Ukrayna’da işsizliğin % 8.6 olduğu, yani yaklaşık 1.5 milyon kişinin bulunduğu da belirtildi.

Ekonomi Eski Bakanı hesaplamalarında, ay boyunca işsizliğin % 1 arttığı Çin deneyimine atıfta bulundu. “Ukrayna’da, işsizlik oranı yaklaşık % 8,6 ve yaklaşık 1.5 milyon kişi. İşsizlik oranı Çin’de olduğu gibi % 1 artarsa, bu 170 bin kişinin işini kaybedeceği anlamına gelir.” dedi.

Ancak, bu rakamların sadece resmi istatistikleri gösterdiğini ve gayri resmi olarak çalışan Ukraynalıların yaklaşık % 20’sini dikkate almadığını vurguladı.

Milavonov, özellikle ticaret, onarım, gıda ve ulaşım alanlarında gayri resmi olarak istihdam edilen Ukraynalılar sayısının yüksek olduğunu belirtti. Ukrayna’da bu şekilde çalışan yaklaşık 700 bin kişi bulunmaktadır.

Milovanov, “En savunmasız sektörlerde kayıt dışı istihdam edilen işçilerin dörtte birinden yarısına kadarının işlerini kaybedeceği varsayımı kabul edilebilir. Bu senaryoda ise rakam 175 ila 350 bin kişi arasında olacak” dedi.

Diğer sektörlerde çalışan Ukraynalılar işten çıkarılırsa bu rakamın daha yüksek olabileceğini ekledi.

Kaynak: delo.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com