Merkez Bankası Ukrayna’da maaşları komşu ülkelerle karşılaştırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Merkez Bankası uzman platformu tarafından yayınlanan bilgilere göre 2019’un üçüncü çeyreğinde, Ukrayna’da tam zamanlı bir çalışanın ortalama maaşı 382 € ‘ya ulaştı.

NBU, “2019’da Ukrayna’da tam zamanlı bir işçinin ortalama maaşı son on yıl için rekor kırdı. İster grivna ister herhangi bir para biriminden hesaplayın.” şeklinde belirtti.

Ukrayna’dan işgücü çıkışı da rekor bir seviyeye ulaştı: NBU‘nun tahminlerine göre, yılın 10 ayı için yurtdışı işçiler Ukrayna’ya 10.5 milyar dolar aktardı (geçen yıl aynı dönemde 9.4 milyar dolar).

Ayrıca, Temmuz ayından bu yana, merkez bankasının yurtdışında ücret olarak yorumladığı gelirler aylık 1.12-1.17 milyar dolar olmuştur.

2016 sonundan bu yana komşu ülkelerde ‘euro eşdeğerli’ olarak ortalama maaşlar ne kadar arttı?

  • Rusya‘da: % 9;
  • Polonya‘da: % 18;
  • Çek Cumhuriyeti‘nde: % 20;
  • Ukrayna‘da: % 85 (nominal maaş artışı ve grivnadaki değerlenme nedeniyle).

Ancak komşu ülkelerde buna rağmen halen ortalama maaşlar çok daha yüksek.

III. Çeyrekte çalışanların ortalama maaşları:

  • Çek Cumhuriyeti‘nde: 1309 € (Ukrayna’dan 3.4 kat daha fazla);
  • Polonya‘da: 1142 € (3 kat)
  • Rusya Federasyonu‘nda: 636 € (1.7 kat).

On yıllık dönemde, Ukrayna ve Polonya‘daki (emek göçünün ana yönü) en büyük ücret farkı 2015’in başında 6 katına ulaştı ve Ukraynalılar çalışmak için daha sık şekilde yurtdışına gitmeye başladılar. En düşük fark ise 2013 ortalarında 2.7 kat şeklinde idi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com