Merkel’den Zelenskiy’e vaatler. Gaz geçişi ve koronavirüs aşısı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile 12 Temmuz Pazartesi günü Berlin’de yaptığı görüşmede Almanya’nın “Ukrayna ile dostane ilişkiler içinde” olduğu konusunda güvence verdi. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky, 12 Temmuz’da Almanya’nın başkentine yaptığı resmi ziyarette Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Şansölye Angela Merkel ile biraraya geldi. Ukrayna cumhurbaşkanının Berlin gezisi öncesinde vurguladığı gibi, asıl amacı Alman ortakları ile Kuzey Akım-2 gaz boru hattının tamamlanmasının ekonomik değil, güvenlik meselesi olduğuna ikna etmeye çalışmak.

Kuzey Akım-2’ye rağmen gaz geçişi

Almanya Başbakanı Vladimir Zelenskiy ile 20 dakikalık başbaşa görüşmesinin ardından verdiği brifing sırasında iki ülkenin dostane ilişkiler içinde olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı.

Başkan Zelenskiy, Kuzey Akım 2’nin başlatılmasıyla Rusya’nın tüm bölgeye bir tehdit oluşturduğunu defalarca vurguladı. Bu projenin sadece Ukrayna’yı bir transit ülke statüsünden mahrum etmekle kalmayıp, aynı zamanda Kremlin’i Ukrayna’ya karşı saldırgan eylemlerden de kurtarıyor. Ancak basın toplantısından anlaşıldığı üzere Almanlar bu Rus projesini durdurma yönünde hareket etmeyi düşünmüyorlar.

Bunun yerine Angela Merkel , Zelenskiy’e Ukrayna’nın Kuzey Akım-2’nin başlatılmasından sonra bile Rus gazının Avrupa’ya geçiş ülkesi olarak kalacağına dair güvence verdi.

“Bunu başaracağız. Söz verdik. Sözlerimi tutarım. Ve bu, her Alman şansölyesi için geçerlidir.” dedi.

Ona göre, 2024 yılına kadar Ukrayna ve Rusya’nın yardımıyla Almanya ile imzalanan gaz geçişi sözleşmesi bunu kanıtlıyor. Bu sözleşmenin şartlarının 2034 yılına kadar uzatılmasını sağladığını belirtmekte fayda var.

Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı, Rusya ile yapılan anlaşmalara güvenilmemesi gerektiğini bir kez daha vurguladı ve AB’den, özellikle Fransa ve Almanya’dan daha spesifik garantiler almak istediğini vurguladı. Özellikle, bir sonraki toplantıda Kuze Akım- 2 sorununu “Norman formatında” gündeme getirme arzusunu dile getirdi.

Ukrayna cumhurbaşkanı, “Bu aynı zamanda Ukrayna’nın güvenliğinin ayrılmaz bir sorunudur, bu nedenle bu formatta da tartışılmalıdır.” dedi.

Alman Şansölyesi, toplantının aralarında böyle bir tartışma olasılığını dışlamadı, ancak bu konuyu bu formatın ana konularına bağlama fikrini reddetti.

Ona göre Berlin, Ukrayna’nın endişelerini oldukça ciddiye alıyor. Bu nedenle, 15 Temmuz’da ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmede Ukrayna’ya somut garanti teklifleri konu olacak. Aynı zamanda Şansölye, o zamana kadar herhangi bir özel belgenin hazırlanacağını düşünmediğini, ancak toplantının ABD ile ortak bir tutum geliştirmeye yardımcı olacağını kaydetti.

Reformlar ve aşılar

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, ziyareti sırasında Alman mevkidaşlarına Ukrayna’daki reformların gidişatı hakkında da bilgi verdi. Özellikle, yargı reformu ve anti-oligarşik yasanın başlatılmasına odaklandı.

Ukrayna cumhurbaşkanı, Alman mevkidaşını deoligarşizasyon yasasının Ukrayna’daki büyük işletmelerin siyasetten ayrılmasını sağlayacağına ikna etti. Steinmeier, bunun ülkenin iş ortamını ve Alman iş dünyasının yatırıma olan ilgisini iyileştirmeye yardımcı olacağını öne sürerek yanıt verdi.

Vladimir Zelenskiy’nin Almanya ziyaretinin somut başarılarından biri, Şansölye Angela Merkel’in Ukrayna’ya 1.5 milyon doz koronavirüs aşısı sağlama vaadiydi. Ancak hangi aşı olduğunu ve ne zaman verileceğini belirtmedi. Şu anda Almanya’da aşılama üç aşı ile yürütülüyor: BioNTech / Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com